úterý 23. října 2018

recept na 103...


No recept, jak se dožít 103 let, nemám, asi vás zklamu. 
Anebo obráceně, recept známe úplně všichni. 
Část je v genech a zbytek v optimismu, v neustálém úsměvu a v zájmu, který vás drží při životě, mít rád sám sebe a lidi kolem sebe, ničeho nelitovat, nebýt zahořklý a těšit se na každý den. 
S oslavencem jsem strávila víc než původně plánovanou hodinu a pán pořád krásně mluvil a vzpomínal, že vše se mi opravdu do článku nevešlo. Musela bych napsat knihu. 
A musím říct, že jsem se s ním i zasmála nahlas. 
Vytáhl housličky, když jsem jej požádala, že bych ho ráda s nimi vyfotila a hrál mi a hrál jednu píseň za druhou a byl trochu zklamaný, když jsem odcházela. 
Volal na mě: přijďte zítra, ještě toho mám na vyprávění hodně a zahraju vám.
Kdo chcete vidět fotky, tak prosím tady u článku.

Když se zrodila republika, slavil už třetí narozeniny

Mělník - Obyvatel Centra seniorů Mělník Vojtěch Cimbolinec slavil neuvěřitelných 103 let. Narodil se 13. října 1915 za Rakouska-Uherska. I když od konce války žil v Čechách a v posledních letech v Mělníku, považuje se za Rusína. Dětství a část dospělosti prožil na Zakarpatské Rusi.
Ve svém požehnaném věku je velmi vitální, soběstačný a o svém životě vypráví s neuvěřitelnou energií a s obdivuhodnou pamětí. I dnes mluví plynně maďarsky. Zvláštní recept na dlouhověkost nemá a sděluje se smíchem: „Nevím, proč bych se neměl dožít 110 let? Já se toho dožiju.“ Částečně je jeho přístup k životu dán geny, jeho maminka se dožila 98 let. Ale nejdůležitější je jeho neutuchající optimismus, při vyprávění o svém životě se neustále usmívá a někdy se zasměje nahlas.

„Mě drží při životě hra na housle. Hraju pořád. Už jako dítě jsem si přál housličky a maminka mi je koupila, když mi byly čtyři roky. Od té doby hraju. Jediné, čeho lituju, že jsem neměl příležitost se v hudbě vzdělávat, nemám ani měšťanku, a možná by ze mě byl virtuóz,“ vypráví trochu s lítostí.
Za svůj život byl vším možným, ale vzpomíná na práci v obchodním domě někdy po válce. Mimo jiné prodával i alkohol a viděl, co alkohol s lidmi dokáže, proto jej nemá rád. Nikdy nepil, i když asketa zrovna není. Přiznává, že jednou týdně si s kamarádem, který bydlí v centru o dvě patra výš, dává sklenku dobrého koňaku.
Každý den dodržuje režim, který si sám stanovil. „Po snídani si musím jít na dvě hodiny lehnout. Mám asi teď nějakou nemoc,“ sděluje. Poté prozrazuje, že vlastně v noci moc nespí, protože se vrací do vzpomínek. Každé odpoledne se s chodítkem vydává na procházku. Sjede výtahem z prvního patra do přízemí a pětkrát projde celou dlouhou chodbu tam a zpátky. Vždy si na chvíli odpočine a zase pokračuje.
Jeho každodenní rituál už patří ke koloritu domova. „Jsme na to zvyklí, máme otevřené kanceláře a pan Vojtěch každého z nás pozdraví a pokračuje v procházce,“ podotýká asistentka ředitele Eva Štruplová. „Ještě nikdy jsme tady neměli oslavence, který by se dožil tak vysokého věku. Uspořádali jsme mu v domově oslavu a dostal od nás i velký dort. Má rád sladké,“ říká asistentka ředitele.

Marta Dušková

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/kdyz-se-zrodila-republika-slavil-uz-treti-narozeniny-20181022.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/kdyz-se-zrodila-republika-slavil-uz-treti-narozeniny-20181022.html

22 komentářů:

  1. Marti,
    je to neuvěřitelné takový věk !
    A housličky to muselo být pěkné :-)
    U nás v obvodě bude mít nejstarší paní v lednu 100roků a také je stále ještě vitální a bydlí doma, kde se o ní starají příbuzní.
    Trošku mimo téma, včera jsem četla článek, o kterém ty už asi víš, ale kdyby náhodou ne : http://www.vcd.cz/clanek/s-lindou-duskovou-o-tejmnem-georgi-kaplanovi
    Chtěla jsme Ti ho poslat na email, ale nikde jsem nenašla kontakt .
    Měj krásné úterý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Ilonko, moc děkuji za odkaz. Samozřejmě, že jsem článek nečetla. Ta éra, kdy nám Linda posílala odkazy na všechny rozhovory, zmínky už je dávno za námi :-) A před premiérou jí nikdo z nás nevolá a nekontaktuje ji, to už známe. Mluvila jsem s ní v pátek, ale nic mi neřekla. Už to není pro ni důležité jako kdysi před léty. Jo email na blogu nemám. Používám soukromý i jako služební, takže dostávám denně dost emailů a některé důležité soukromé by se mohly ztratit. Ke komunikaci soukromé vlastně nejvíc používám facebook. Moc ti děkuji a měj se krásně. Možná dám díky tobě rozhovor i na blog.

      Vymazat
  2. Marti, děkuji za krásný článek. Pana Vojtěcha moc obdivuji, že i ve svém požehnaném věku hraje na housličky.
    Manželův dědeček se dožil téměř 102 let, zemřel pár dnů před narozeninami. Když ovdověl, tak žil ještě pár let v jejich domku a po zdravotních problémech si sám řekl, že chce do domova důchodců. Když slavil 100 roků, tak mu v DD uspořádali velikou oslavu a on si i zatančil se sestřičkou. Od mládí kouřil, pamatuji viržinka a měl rád i kousek bůčku. Pracoval na dráze a měl možnost podívat se při své práci i do ciziny. A paměť mu také stále dobře sloužila. Jmenoval se také Václav a náš vnouček je už pátý v rodině, kdo má tohle krásné české jméno.
    Nějak jsem se rozepsala. Přeji Ti krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, tento věk je obdivuhodný a pokud se ho člověk dožije a ještě je soběstačný, je to úžasné. Moc ti děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti, neskutečné! Ale pravda to bude, člověka při životě kromě zdraví drží i optimistická mysl. Chuť žít radostně a ne zahořkle. Pan Vojtěch podle fotek na 103 ani nevypadá :)
    Přeji mu pevné zdraví.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, a to mu moje fotky příliš nelichotí. Ve skutečnosti vypadá mnohem líp a na svůj věk teda rozhodně ne. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, krásný článek .Abych byla upřímná, přeji si žít svůj život do tolika let, abych se o sebe mohla postarat a pořád mít u sebe chlupatou pejskovanou parťačku.Krásný zbytek dne a u nás neobvyklý ticho.Vyhrožují vychřicí.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no vichřice u nás nebyla, ale večer začal velký vítr, že i Justýna rychle přilítla z venku, kde byla pár minut. Ano, taky chci žít, dokud se budu moct o sebe postarat. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Ahoj Marti, článek se mi moc líbil a jenom přemýšlím, jak to těch cca 40 let ještě zvládneme.:) To budu moci přečíst Egypťana ještě několikrát, protože toho já opravdu mohu. pěkný den Ti přeje Marcela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pobavila jsi mě po ránu :-) No možná i já ještě stihnu něco číst. Díky a posílám ti moc pozdravů.

      Vymazat
  6. Marti, přečetla jsem si článek, mrkla na fotky - pán vypadá svěžeji než já po dlouhém dni :o)
    Marti, děkuji za počtení a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, a to ve skutečnosti vypadá líp než na fotkách. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. ,,Nevím, proč bych se neměl dožít 110 let." Tuhle větu si budu pamatovat. Pan Vojtěch je úžasný, Marti. A s takovým přístupem věřím, že se těch sto deseti určitě dožije.
    Krásný článek, setkání muselo být inspirativní.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, on mi to říkal s takovým přesvědčením, že jsem mu to fakt věřila. Moc děkuji a přeji hezké dny.

      Vymazat
  8. Marti, to je krásný věk. A skvělé je, jak mu to přemýšlí i jak je pozitivní. Přeji pánovi ještě spoustu dlouhých let. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, bylo to neuvěřitelné setkání. Bála jsem se, že bude třeba mluvit zmateně a bude těžké článek napsat, ale opak byl pravdou. Měj pohodové dny.

      Vymazat
  9. Je úžasné se dožít takového věku s čilou myslí a relativně fyzicky fit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano je to neskutečné, pán chodil líp než já po úrazu :-) Měj hezké dny.

      Vymazat
  10. Storočný pán vyzerá veľmi dobre ... nikto by mu nehádal toľko rokov ... a tých vlasov, čo ešte má ... :))) Určite zapracovali gény, ale i životospráva ... Prajem mu, nech sa tej sto desiny dožije v aspoň takom zdraví a kondícii, ako má teraz ...
    Veľmi pekný článok si o ňom napísala ... Marti, maj sa dobre ... L.

    OdpovědětVymazat
  11. Pán vypadá opravdu dobře a z Tvého článku je vidět, že je na tom dobře i duševně a je v přiměřené fyzické kondici. Těžko říci co nejvíce jeho dlouhověkost ovlivnilo. Asi sudičky nad jeho kolébkou se tak rozhodly.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano duševně je na tom skvěle. A přesto, že už skoro nevidí, mám za sebou operaci žaludku, operaci nohy, i fyzicky mě udivil. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.