čtvrtek 11. října 2018

pohádka ...?



No, pohádka to moc není. Nebude začínat bylo nebylo. 
Nicméně pobavili jsme se, zasmáli a nakonec to má dobrý konec.
A nejvíc se asi člověk pobaví vlastní blbostí.
Nevím proč, ale stalo se, že letos vháníme čerstvý vítr do našeho domu. Už se nám asi stýskalo po změně. Začíná obnova. 
Je pravda, že já měním dost často a stačí malá změna a je nutné otáčet barák na jih. 
Teď to bylo ale něco jiného. Někde byla změna nutná z objektivních příčin vzhledem k událostem posledních měsíců, např. nová pohovka, něco po změně volalo už delší dobu jako sada hrnců či talířů a něco bylo rychlé rozhodnutí jako nákup nových hrnečků.
No, vlastně ani toto nebylo rychlé rozhodnutí. Nové hrnečky jsme občas samozřejmě koupili, ale jak už to tak bývá, rozbili jsme je k naší lítosti. Hrnky z mého minulého života s nápisem Policie ČR, k výročí hasičů, od Národní protidrogové centrály, které jsem dostávala jako dárky, nás ale doprovázely pořád bez sebemenšího poškození. 
Už jsem je dost nesnášela, ale vyhodit se nám je nechtělo. 
Nevyhazuji věci jen tak, pokud mohou ještě sloužit.
Minulý pátek přijel syn. Měli jsme nabitý den, takže nádobí v myčce neumyté, a nějaký obstojný a pořádný hrnek na kafe kromě výše jmenovaných nebyl k dispozici. 
A to byl poslední impulz.
Uvědomila jsem si, že hrnce i talíře krásně naskládané v krabici a odložené ke kontejnerům zmizely ihned, jak jsem předpokládala, a pravděpodobně ještě někomu udělali radost.
Tak proč proboha nedáme pryč i hrnky, které už nemůžeme ani vidět?!
V sobotu jsme šli koupit nové a ty staré, které vypadaly jako nové, bez oťuku jsme vyskládali do bedýnky. Můj muž se tvářil jako že konečně!
Nakoupili jsme tradičně v Pepco a můj muž si vybral dva bílé. Důvod - líbily se mu, že jsou hranaté. Při placení jsem zjistila, že to, co mě zaujalo na těch jeho hrnkách, nebyla jejich hranatost, ale černý zdobený design, který se u pokladny začal odlupovat a já ke svému zklamání zjistila, že tahle ozdůbka k hrnku nepatří. Je to jen nálepka.
V autě se svěřuji se svým zklamáním a ptám se: ty hrnečky jsou celé hranaté? Jako i vevnitř?!
 Hele a jak z toho budeš pít? Nepoteče ti to všude okolo? 
No snad to někdo vyrobil tak, aby se z toho dalo pít.
No to mě teda vůbec nenapadlo, já jsem si je až tak neprohlížel...
Představa, jak mu teče kafe všude okolo, nás rozesměje. Já vím, že je to nesmysl, no ale stejně.
Přijedeme domů a můj muž hned hrnek zkouší.
Všimnu si, že hranatý je samozřejmě jen zvenčí, takže pít se z něj dá.
Ale dnes se dějí tak divné věci, že se nedivím, že nás tahle ulítlá myšlenka napadla. Copak mě, já nemám tenhle druh inteligence a někdy nedokážu odhadnout, co možné je a co není.
Ale dokázala jsem naprosto zblbnout mého velmi inteligentního muže, který mi dodnes vysvětluje a učí, jak některé věci fungují.
No ale smáli jsme se celou cestu domů.
Jo hrnečky v bedýnce zmizeli hned. Těší mě, že možná ještě někomu udělaly radost.
A my máme radost z nových. Jen škoda těch černých nálepek.
A na kopci byl zvonec a pohádky o hranatém hrnečku je konec.


14 komentářů:

  1. Marti, změny v domácnosti jsou někdy nutné. My jsme se konečně odhodlali k výměně linky, která se už nehodí ani na chalupu. A přitom budeme dělat i novou podlahu.
    Hrnečky se mi moc líbí, škoda černé cedulky, já myslela, že to je design hrnečku. Ty s ovečkami jsou kouzelné. Také nerada věci vyhazuji, u nás se to lifruje na chalupu. Teď tam povezeme starou válendu, objednali jsme rozkládací pohovku, aby u nás mohly spát obě děti a já nemusela nocovat na matraci na zemi.;-) Po dvacátém by to mělo vypuknout, doufám, že to ve zdraví přežiju. Už teď v noci přemýšlím, kam co dáme než se všechno předělá. Jen v kuchyni mám 20 kytiček, dnes jsem je počítala. Ale na novou linku se moc těším.
    Přeji krásný slunečný čtvrtek. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, my chatu nemáme, tak rozdáváme, kde se dá :-) Vás čeká velká rekonstrukce, ale ta krása potom! Věřím, že se těšíš. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  2. Změny v bytě mám ráda. Když ne velké, tak aspoň občas šoupnu nějakou skříňkou:-). Přesto těch změn, které dělám, s věkem nějak ubývá...:-).
    Hrneček by se mi taky líbil víc s tou nálepkou:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, já šoupu s nábytkem každou chvíli. Teď v ložnici s komodou :-) Ani mi tu nálepku nepřipomínej :-) Hrnečky se ještě nepoužily, takže je tam nálepka furt a nechce se mi ji odlepit. No, ale já z toho pít nebudu :-)

      Vymazat
  3. Potřebovali bychom jako sůl vnést do našeho státu trochu větru ...nechte se toho ujmout, vaše bohaté zkušenosti by se hodily !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já nejsem takový optimista a obávám se, že trochu větru by nestačilo. Chtělo by to vymést všechny pavučiny a vymalovat na bílo!!!

      Vymazat
  4. Hrnky u nás taky pořád "hoří" Máme doma od každé sady nějaký kousek, ale 6 hrnečků do sady ne. Asi se u tebe inspiruju :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, já servis se stejnými šálky mám, ale hrnečky na všední pití kafe chyběly. Až nakoupíš, tak ukaž :-) Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  5. Marti, taky nerada vyhazuju věci, co mohou ještě sloužit. A pokud jde o hrnky, tak máme asi podobný pelmel, jako jste měli vy - různé reklamní, poslední zbytek ze sady, kterou jsem si koupila jako první do nového bytu, hrnek, co jsem sebou vozila kdysi na tábory... Podobně jsme na tom se skleničkami :-). Zatím ještě nepřišel ten správný impuls, abych to stěhovala k popelnici a šla si kupovat nové. Možná, až mne někde nějaké vezmou za srdce ;-).
    A ty vaše bílé se mi líbí, ale stejně jako tobě by se mi taky víc líbily s černým obdélníčkem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem některé vzpomínkové ponechala, dokonce jeden hrnek s obličejem, který se kupodivu dochoval z dětství našich dětí. Už ani nevím, komu patřil, protože podobné měli všichni tři. Jak jinak... Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  6. Hezká hrnková pohádka!
    Marti, přeji hezký večer!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti jsi odvážná žena. Hrníčků mám dost, ale rozloučit se s nimi? To nejde. Ke každému mám nějaký vztah. Moc se mi líbí tvé nové hrníčky s koníkem, a ovečku (nebo lamou?). Vypadají super, a i ta velikost je tak akorát, kávička z nich bude určitě moc chutnat. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, pozor, hrníčky, ke kterým mám vztah, jsem ponechala. Hrníček z dětství našich dětí, hrníček od taťky atd., takže chápu, že těch se zbavit nemůžeš :-) Měj hezký víkend.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.