úterý 9. října 2018

o snech...

zdroj
Nejsem v žádném případě ten typ, který by si rozebíral sny a hledal ve snáři, co to znamená. Tohle mě míjí a snář nevlastním. Sny ale odráží naše rozpoložení a prožitky. Vlastně nad sny mě přiměla se zamyslet vloni až dcera, když připravovala premiéru své autorské hry Sandman a doma nás zpovídala, co se nám zdá. Velmi dobře se odborně připravila na téma spánek, poruchy spánku a sny.
Když se mě třeba zeptala, zda někdy ve snu lítám, začala jsem o tom přemýšlet. Ano, někdy létám a je to osvobozující pocit. Při tom zamyšlení jsem si uvědomila, že jediné, co si vlastně pamatuji z loňské nehody, kdy mě zezadu na chodníku porazilo auto, je právě ten let vzduchem, prý víc než 17 metrů přes celou silnici na druhou stranu. Tenkrát mi blesklo hlavou, že konečně vím, jaké je to letět opravdu. 
Linda mi vysvětlila, že létání ve snu znamená, že se potřebuji osvobodit od starostí, které zrovna v té době prožívám.
Tak to jsem měla hodně starostí v životě. Jsou to jedny z mála snů, které si pamatuji. A vlastně možná jediné celkem hezké sny.
Páč spíš zažívám ve snech děs a jsem ráda, když se probudím. Některé sny se mi opakují s železnou pravidelností už několik let. Například, že upustím nějaké mimino na dlaždice v koupelně a ono padá na hlavu, já jej oživuju a jsem naprosto zoufalá. Je to moje dítě, jen nevím, které ze tří. 
Nikdy mi žádné dítě v životě nespadlo z náručí, ba ani z postýlky. Z postele padaly, když už byly větší. Nechápu, kde se ten naprosto hrůzostrašný sen bere, ale dostávám se z něj pak celý den.
Další opakující se sen souvisí se studiem na gymnáziu. Vzpomínám si, že v posledním ročníku před maturitou jsme se měli soustřeďovat jen na maturitní předměty a ostatní jsme nemuseli brát v potaz. Vůbec jsem se tedy poslední půlrok nevěnovala zeměpisu a dodnes se mi zdá, že nic neumím a zítra z něho mám maturovat.
K psaní tohoto příspěvku mě přivedl minulý týden, kdy jsme si s mým mužem odvyprávěli naprosto nesmyslné sny, které se nám zdály.
Můj muž přišel o práci a udělal si v 60. letech řidičák na autobus a jezdil, kdysi vedoucí provozu, skoro dva roky jako řidič autobusu a bavilo jej to. Kvůli nemocným zádům musel skončit, ale to už jsem psala a rok a půl je doma. Zdálo se mu, že za ním přišel šéf, že rychle musí zaskočit a odřídit tramvaj. Nepomohla ani celkem logická argumentace nesouhlasu, že tramvaj nikdy v životě neřídil. Prostě musel a cesta byla příšerná, vyjel z kolejí někde do kopce a tam musel tramvaj opustit, protože dál to nešlo. Vzbudil se celý zpocený hrůzou. Nutno podotknout, že na trasách, po kterých jezdil autobusem, nejsou koleje a nikdy tam žádná tramvaj nejezdila.
A můj sen?
Taky jsem se vzbudila zpocená a zmožená, ač to byl celé naprostý nesmysl. Před dvaceti lety jsem pracovala jako manažerka pro Avon a měla jsem samozřejmě i spoustu zákaznic. Dnes už jsem dávno zákaznicí já a s Avonem se setkávám jen pro svou vlastní radost. Přesto se mi minulý týden zdálo, že jsem přijala spoustu objednávek a při objednávání jsem zjistila, že všichni objednali z katalogu, který přestal platit před pár dny. No naprostá blbost! 
Na tuhle životní etapu ani nevzpomínám, i když mi balíky plné kosmetiky se zbožím třeba za třicet tisíc vnášely děs do očí, protože rozdělit to do objednávek byl docela oprus. 
Ale fakt nechápu, kde se možná po čtvrt století vzal tento děsivý sen. Navíc v tak nicotné záležitosti, která by mě pravděpodobně normálně ani netrápila.
Proč se mi nezdají krásné sny?!
No asi zdají, ale ty si bohužel nepamatuju. 
Jo, ještě jsem si vzpomněla na jeden sen, který se mi vrací už spoustu let. Válku jsem neprožila a ani nejsem nijak zvlášť poznamenaná vyprávěním o ní. Přesto utíkám a cestou zachraňuju nějaké děti před nacisty a hledám, kam bychom se mohli ukrýt. Ráno mi trvá, než si uvědomím, že to není pravda.
Jo,a snář si fakt nekoupím.
Jaké jsou vaše sny?

16 komentářů:

  1. Když se nad tím zamyslím, tak se mi taky zdají jenom sny, z kterých se raději probudím.
    Že by mi bylo někdy líto, že jsem se už probudila, protože jsem měla krásný sen, to se tedy nepamatuji. Někdy nemohu pochopit, co se mi to zdálo, odkud se to vzalo. :-)
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, na tohle je expert můj muž. Když jej někdy musím budit, tak mi říká, že jsem mu přerušila krásný sen. To mě se teda fakt nestává. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Jeeeej ... to je zaujímavý príspevok ... :)
    Sníva sa mi skoro každú noc niečo ... ale do pár minút sny väčšinou zabúdam ... len viem, že som o niečom snila ... To sú sny, ktoré ma nepoznamenajú. Ale mám aj sny, ktoré si pamätám a na ktoré viem myslieť celý deň . Týkajú sa nebezpečenstva, ktoré hrozí mojim najbližším. Alebo ma ide niekto prepadnúť v noci, keď som v dome sama ... Celkom často sa mi sníva že chcem utekať pred niečim a nemôžem sa odlepiť od zeme ... snažím sa ťahať nohy a oni nereagujú ... to sa mi sníva celkom často ... A potom sa mi snívajú cestopisy ... vo farbe ... to je super, prechádzať sa po krajine, mestách ... hi hi ... Zaujímavé je, že väčšina mojich snov sa odohráva v dome v ktorom som vyrastala a ktorý už neexistuje ... a ešte ma niekedy strašia lekárske prehliadky a potom choroby, ktoré mi našli ... to je celkom des ... Erotické sny vôbec nemám a neviem, či je to dobre, alebo zle ... :)))) Snár nemám ani ja a snom nevenujem nejakú zvláštnu pozornosť ... sen prišiel, odišiel ...
    Marti, prajem ti krásny deň ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, to se mi stává taky, že musím běžet a nemohu se hnout. Ale taky se nějak extra sny nezabývám. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Také nemám snář, jen několikrát jsem nakoukla do snáře na internetu. V poslední době se mi hodně zdá o lidech, se kterými jsem pracovala nebo o těch kteří tu už s námi nejsou. Možná je to tím, že hodně vzpomínám. A pak to jsou sny, kterým říkám "pracovní". Pracovala jsem přes 20 let v textilním závodě a kromě jiného jsem dělala výplaty. A v těch snech vím, že musím výplaty brzy odevzdat a nemůžu je za boha spočítat. Tuhle jsem zase prohlížela na kontrole štítky pro jednu firmu a byly hrozně pomíchané. Tak jsem říkala šéfovi ať nešetří a nakoupí bedýnky, do kterých by se zakázky daly. Na výstupní kontrole jsem strávila poslední roky před důchodem.
    A někdy mám sny, ze kterých se celý den nemůžu vzpamatovat. A jeden sen do smrti nezapomenu. Marti, asi víš o kom byl.
    Děkuji za toto zajímavé téma.. Měj hezký podzimní den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano vím. I mně se někdy vrací ve snech lidé, které jsem neviděla spoustu let anebo ani je již vidět nemohu. Měj pěknou středu.

      Vymazat
  4. Marti, taky se mi zdají někdy sny a když se vzbudím a pak usnu tak pokračují.Je mi dodneška záhadou, před 17lety jsme byli v Chorvatsku a naší nejstarší výmarandu jsme nechali doma, protože jsme jí nechtěli vláčet do toho vedra.Když jsme odjížděli, tak se na mě tak smutně podívala a mě problesklo hlavou, že ji vidím naposled.Hned jsem tu myšlenku zahnala z hlavy.Ale k ránu 10.9.2001 se mi zjevila ve snu a koukla na mě těma smutnýma očima a já jsem se vzbudila a věděla, že umřela.A byla to pravda.Mě se tyhle pravdivý sny zdály už několikrát.Nedovedu si to vysvětlit.A ještě chci poděkovat za recept.Dnes jsem uvařila přesně podle tvýho a bylo to moooooc dobrý.Muž pochválil, že mu to chutnalo.Hezký den Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, já jsem něco podobného zažila se svým taťkou... Jéé to jsem ráda, že vám chutnalo :-) Měj se pěkně.

      Vymazat
  5. Marti, i já mám sny, které se občas opakují a z některých se probouzím úplně zpocená a na hodně dlouho rozhozená. Ale nejhorší sen, který se mi párkrát zdál je, že se syn jako dítě utopil v řece. Viděla jsem ho.... už nemůžu psát. Dnes je dospělý a sen už se mi nezdá. Tak snad to tak zůstane.
    Přeji jen příjemné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem napsat: příjemné sny. D.

      Vymazat
    2. Dáši, sny, které se týkají našich dětí, jsou ty nejhorší. Připomněla jsi mi, že kolikrát v noci jsem vstala a šla je všechny zkontrolovat v postelích, protože sen byl strašně živý. Ale to se asi ve snech hlásil náš strach a zodpovědnost. Měj pěkné dny i sny.

      Vymazat
  6. Marti, ještě musím napsat , nedá mi to.Když nám umřela třetí výmaranda Besinka,tak v tu noc se se mnou rozloučila ve snu. Letěla jak andělíček ve vzduchu a mávala mi na rozloučenou.Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký večer - téma o létacích snech - tohle vlákno jsem před 13 roky založila na Livingu.cz ve volné diskuzi, sešly se tam zajímavé příspěvky od lidí s podobnými zkušenostmi - vkládám můj úvodní Máte létací sny ?

    Odeslatod mikori v Stř 07. Zář 2005 17:05:12

    S hlubokým zármutkem vám musím sdělit, že já už ne. V dětství a mládí jsem mívala krásné sny , kdy jsem se vznášela - létala nad krajinou, městy ap. Někdy na přelomu 70 let o tom byl noční pořad v rádiu, kam posluchači napsali své zkušenosti s těmito sny. Naprosto mě fascinovalo, že mnoho lidí se shodovalo v jednom - tak jako já, i oni létali sami,a přitom se nikdo z ostatních lidí v tom snu ,třeba lidé na ulici nad tím nepozastavoval, všichni to brali jako samozřejmost ? V čem se naopak zkušenosti lišily, byly způsoby "startu ". Já se vždycky rozběhla,a jako atlet při trojskoku se dostala nahoru a pak jen pohyby pažemi - jako při plavání jsem už jen létala a vyhýbala se drátům el. vedení, z těch jsem měla strach. Někdy v 80 letech se tomu věnoval článek tuším že v Ml.světě, kde se to pokoušeli fundovaně vysvětlit - že tyhle sny měli lidé s rostoucím rozvojem kosmonautiky, nebo že takové sny patří k určité bezstarostnosti a svobodě mládí, atd. Pravda je, že naposledy jsem takový sen měla na začátku 1. mateřské dovolené, pak už holt ta bezstarostnost vzala za své ;) Ale pamatuju se , že to byla krááása, a moc se mi po těch snech stýská :), tak mě zajímá, jak je to dnes - také se vám zdá,že umíte létat ?--- nevím, půjde-li dát odkaz na to vlákno

    OdpovědětVymazat
  8. Já si sny většinou nepamatuju :(, v paměti mi jich zůstalo jen pár (a ještě částečně). Možná škoda, možná dobře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já si pamatuji jen ty děsivé, tak buď asi ráda :-)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.