sobota 3. listopadu 2018

anabáze s molochem - další díl


Doufám, že je to poslední díl.
 Před časem, no před časem, jak se to vezme, bylo to v srpnu a pak v září, jsem tady o anabázi mého muže se sociální správou psala. Nebudu to popisovat dopodrobna, tak jen shrnutí. Můj muž marodí a podstatě oddaluje nutnou operaci zad, protože je to konečná. Po roce musel žádat o prodloužení nemocenské, což mu nebylo odsouhlaseno z důvodu, že nemůže dojít ke zlepšení zdravotního stavu, ale pak revizní lékař kupodivu rozhodl o přidělení invalidního důchodu, aniž o to můj muž žádal. 
To se odehrálo začátkem září.
Tehdy můj muž nastoupil zároveň na úřad práce, takže v říjnu přišly od začátku června první nějaké peníze a konečně jsme měli poprvé po dlouhé době dva příjmy. Naše úspory se už samozřejmě značně snížily.
Ale konečně jsme v září měli pocit uklidnění, ale to jsme netušili, že je vše jen zdání.
Přislíbený invalidní důchod na papíře, je pořád jen přislíbený důchod na papíře. Není to rozhodnutí, takže to nemá žádnou váhu, ale mysleli jsme si, že to není žádný problém.
Však ono to přijde.
Týden po nástupu na pracák, kde můj muž doložil lékařskou zprávu, že nemůže skutečně řídit a jediná možná práce je jako technik (to je samozřejmě nedostatkové zboží), mu přijde pozvánka, že se má dostavit na konkurz jako řidič náklaďáku. Proboha, kdyby mohl jezdit, tak přece neodchází od autobusu. A navíc, toto hledání práce mi přijde fakt vtipné. To teda muselo dát práce!!!
Řidiči jsou jediná pozice, kde je nedostatek lidí a která je neustále někde nabízena.
Vysvětlováním o svém zdravotním stavu se mu povedlo tuto hrozbu zvrátit, ale dokud prý nedoloží rozhodnutí o invalidním důchodu, budou ho na podobné práce posílat.
Co se nezdálo tedy jako drama, začíná být trochu jako drama cítit.
Já uklidňuji mého muže, že rozhodně město zametat nepůjde, s bolestmi, které má, by nezvládl ani toto. Přinejhorším do předčasného důchodu.
Od září nastává kolotoč telefonátů se sociální správu.
Co jim tak trvá, když si o tom rozhodli sami?!
Pan doktor má 14 dní dovolenou.
Pan doktor se k vaší žádosti ještě nedostal.
Vzhledem k tomu, že máte problém na pracovním úřadě, zkusím to u pana doktora popohnat.
No já to zkrátím, už začíná být ta opakující se situace fakt nudná.
Dnes píši vlastně proto, že někteří z vás očekávají závěr boje s molochem.
Sláva, ve čtvrtek 1. listopadu dorazilo rozhodnutí. A nakonec má můj muž částečný invalidní důchod přiznán dokonce zpětně od konce května, prý na základě předložené lékařské zprávy. 
Konečně si ji někdo přečet´?
Sice ještě furt nemáme žádné peníze a doba, kdy jsme žili víc než čtyři měsíce z jednoho příjmu a honorářů, byla fakt dlouhá, no ale teď nás čeká "balík" peněz najednou 😀
Doplníme naše vyčerpané úspory. Snad to za dalšího půl roku dorazí. 
Tady není co dodávat.
Napsala jsem to jen proto, abyste věděli, jak to dopadlo.
Tohle bych si totiž nemusela ani zaznamenávat na blog, protože toto fakt nezapomenu😓
Vedlo nás to k zamyšlení, jak rychle se dá skončit pod mostem, kdyby byl člověk sám a bez prostředků. 
Bezdomovcem bez vlastní viny.
Mohla bych tady napsat, hlavně, že jsme zdraví, ale ani to u nás neplatí.
Letošní rok byl pro nás celkově docela těžký, ale nebudu se rouhat. Humor nám doma nechybí. 
Letos převládal černý humor, ale žijeme rádi.
A toto nebyl nejhorší příběh, bohužel někteří z nás prožívají mnohem horší.

17 komentářů:

  1. Marti, konec dobrý, všechno dobré, jak se říká. Snad Vaše čekání na peníze nebude tak dlouhé jako čekání na rozhodnutí sociální zprávy. Hlavně budete mít klid a Tvému muži nebudou nabízet práci, kterou by nemohl ze zdravotních důvodů vykonávat.
    Přeji Vám oběma hezkou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, přesně tak. Prachy už v této chvíli nejsou tak důležité. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Co k tomu dodat...ostuda.Ostuda molocha.Ať se vše v dobré obrátí.Mějte se hezky.JP

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, k anabázi se nebudu vyjadřovat, zdá se, že to nakonec dopadlo dobře (tedy relativně - předpokládám, že manžela záda bolet nepřestaly). Ale jeden by se fakt picnut! Hlavně, že občan má vše splnit v zákonné lhůtě, jinak....
    Měj hezkou a klidnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ne nepřestaly bolet. Oba se udržujeme rehabilitacemi v nějakém přijatelném stavu. My už to tak v životě máme. Nikdy není v dobrém stavu jeden, aby se mohl starat o druhého. Nicméně cítíme spolu :-) Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Marti, komentovat nebudu, byla bych moooc sprostá.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ano sprostá slova by tady ani nestačila. Měj se pěkně.

      Vymazat
  5. Úřední šiml dokáže být někdy děsnej a v kombinaci s neempatickým úředníkem je to pak pohroma (jsem státní úředník, tak trochu šiju do vlastních řad, ale bohužel to tak někdy je)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano je. Jako kdyby dávali z vlastních peněz. Jako kdyby člověk neodvedl a nenasypal do systému spoustu peněz. Já jsem brala hrubého 40 někdy 50 tisíc a jistě si umíš představit, co jsem z tohohle odvedla já i můj muž. A nakonec člověk ještě musí prosit o trochu těch peněz. Ale pořád mi úsměv neztuhnul :-) Měj hezkou a veselou neděli.

      Vymazat
  6. Ahoj Marti, máš naprostou pravdu, že naše sociální jistoty jsou velmi pomíjivé. A také v tom, že ve dvou se to lépe táhne. Tak a stačilo, protože když jde vlna dolů, zákonitě se musí zvednout nahoru a já vám přeji, ať se už začne zvedat. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ano, už se ta houpačka začíná zase trochu zvedat. Život je na houpačce, jednou nahoru, jednou dolů, ale my jsme se poslední měsíce houpali jen dolů :-) Děkuji ti a měj pěknou neděli.

      Vymazat
  7. Marti, tak to je síla... Člověk když se opozdí o den, hned je zle. Ale u úřadu je to měsíc sem, měsíc tam, půl roku není žádný čas. Ach jo.
    Manželovi přeji co nejméně bolavých dnů a snad už budete mít, alespoň na nějaký čas klid.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Moje milá slunečnice, ani jsem soutěž nepostřehla. A jak čtu příspěvky jen v noci v tel, tak jsem asi pár vypustila. :-D Já už se vážně těším do důchodu :-)))))
    jarka.jersakova@gmail.com
    Hezký den
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem dočetla článek a můj předešlý komentář k němu nepatří. Ale tento ano: Na pos....ho i haj.. spadne!! A věřte, že když je blbě, tak fakt může být ještě hůř! Vše vlastní zkušenost za poslední rok. Ale karma je zdarma!
      Vy už jste snad na dně a teď se jen odrazíte nahoru :-)
      Jarka

      Vymazat
    2. Jaruško, přesně tenhle příměr používám i já :-) A na dně už jsem byla v životě mnohokrát a nejsem si úplně jistá, jestli tohle už je ono. Je to možná proto, že už toho člověk hodně prožil a dokáže si za každých okolností udržet optimismus. Moc děkuji a přeji hezkou neděli. Ano, a karma je zdarma a tu máme oba čistou.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.