úterý 4. prosince 2018

adventní výzva - svícny


Zapomněla jsem a velmi překotně vlezla do výzvy Blondýnky a vyhlásila v sobotu taky výzvu, i když teprve v neděli končila předchozí.
No, povedlo se, a když už je na světě, tak plním slib.
Nápad na tuhle výzvu vznikl spontánně, jak už jsem psala. 
Koupili jsme si nový svícen po vzájemné dohodě, i když můj muž nezapomněl podotknout: 
jako my jich nemáme dost?!
Nevěděla jsem, asi jo. 
Tak jsem rozhodla, že se na všechny podívám, nafotím a k některým přidám i malý příběh a opravdu koupených asi moc nebude.
Tady ty dva malé kalíšky na čajové svíčky mi dala moje sestra tak před 15 lety jako dárek. Byla k tomu ještě krásná černá váza, kterou jsem měla ještě do nedávna. Rozbila jsem ji společně se stolkem v obýváku, na kterém stála celá souprava. Před nimi ten bílý malý svícen jsem dostala od obchodní partnerky, se kterou jsem spolupracovala a ona mi jej přivezla z lázní.


Tento dvouramenný skleněný svícen se mi líbil před vánoci před dvěma lety v Antiku Spomyšl. Mému muži se nelíbil vůbec, takže jsem odjela s prázdnou. Nikdy nekupujeme nic, co by se tomu druhému aspoň trochu nelíbilo. Ale pořád jsem na něj myslela. 
Za dva dny ho můj muž v tom antiku koupil. 
Šel se na něj znovu podívat a snažil se pochopit, proč se mi tak líbí.


Tyhle dva kované a těžké svícny jsme našli na půdě našeho předchozího domu. Někdo je tam odložil, ale nám se líbily a stěhovaly se s námi našeho nynějšího domova.



Tohle je nejstarší svícen, který jsem koupila ještě, když byly děti malé a je mu tak 25 let.


Tenhle originál mi věnovala moje sestra k padesátinám. Náš minulý mazlíček, kočička Čičinka jej shodila, takže kalíšky na svíčky nejsou už celistvé a teprve tenkrát jsme poznali, že je už slepá. 
Vždy když se na ten svícen podívám, vždy si na ni vzpomenu.


Tenhle zelený skleněný na čajovou svíčku jsme si přivezli z Kašperských hor. Jeli jsme tam tenkrát jen tak na blind, kam jsme dřív hodně jezdívali a pamatuji si, jak jsme v pátek večer ve tmě hledali nějaký hotel na přespání. Bylo to rozhodnutí z hodiny na hodinu. Potřebovali jsme po velkém pracovním vypětí strávit odpočinkový víkend. Je to tak deset let možná.


A k tomuhle nemám vůbec co říct. Taky už hodně pamatuje, možná patnáct let a někde jsem ho koupila. Už nemá ten původní skleněný kalíšek na svíčku, ten se rozbil a já ho nahradila jiným, který teda moc nesedí.



No a poslední nový jste viděli na blogu v nedělí. Ten je vlastně příčinou, proč tato výzva vznikla. Budu ráda, když se přidáte a ukážete své svícínky, svícny, kalíšky, či skleničky. Já někdy improvizuji a už jsem několikrát použila na svícny nějaké skleničky. A jak jsem je tak postupně brala do ruky a některé musela umýt od prachu, řekla jsem si, panebože to je krámů...
Ale ke každému snad až na ten poslední mám nějaký vztah a nikomu bych jej asi nemohla dát.



Jo a tenhle svícen jsme "vyráběli" s mým mužem před dvěma lety. Svícen, co dům dal. A to je vše, Ještě máme spoustu nějakých kalíšků a stojánků, ale ty už nehledám, páč ty nemají žádnou historii. 
A děkuji, že se k výzvě přidáte, jak jsem četla v komentářích, těším se.

14 komentářů:

  1. Marti, líbí se mi přehlídka vašich svícnů, nejvíc ty kalíšky na první fotce a pak kovové. Doma moc svíčky nezapalujeme, nejvíc o adventu, o Vánocích a pak jako vzpomínku na naše blízké, kteří už tu nejsou. Říkala jsem si, že nebudu mít co nafotit, ale něco jsem našla. Děkuji za výzvu. Přeji Ti krásné úterý. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, my zapalujeme s podzimem a končíme jarem a hodně se u nás pálí :-) Těším se na tvoje svícny. Měj hezký den.

      Vymazat
  2. Páni, ty jich máš. Já, Marti, koukám málem s otevřenou pusou. Já vlastně doma žádný svícen nemám. Čajovou svíčku dávám do lampičky z Ikea, která je stará cca 15 let, možná i více. Jinak čajové svíčky dám do různých skleniček, které používám. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, no jo, už jsem kapku sběratel a tu z Ikea jsem si uvědomila, že mám taky :-) A skleničky jsou úžasné i já je někdy používám. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, ty netroškaříš. :o) Máš jich opravdu hodně a k nim vždy i hezký příběh. Já snad dám taky nějaké dohromady a pokusím se je nafotit. A příběh také většinou mají. :o)
    Koukám, jak jsi ten poslední nový hezky dozdobila.
    Děkuji za výzvu a těším se i na svícny ostatních blogerek. Pa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, i já se moc těším na tvoje svícny. Děkuji a měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, slušnou svícnovou výbavičku máš. A já asi tolik nemám, ale nějaké najdu. Jen nevím, jak to bude s nafocením - mám na to dva dny... (v pátek odjíždíme na víkend pryč).
    Hezký večer u svíčky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, neboj, počkám na všechny, co se k výzvě přidali a pak teprve dám příspěvek se všemi vašimi výzvami. Tak v klidu a měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Jeden krajší, ako druhý ... ale najnovší sa mi páči najviac ... Veru, každé obdobie malo svoje typické tvary a vzory ... musím konečne povyťahovať a pofotiť tie moje ... hádam to do konca týždňa stihnem ... Marti, mala fi naozaj dobrý nápad ... maj sa dobre ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, mně se ten nový taky moc líbil. Já vím, že takové jsou teď in, ale tím já se neřídím. Buď se mi líbí nebo ne. A těším se na tvoje poklady. Děkuji a posílám moc pozdravů.

      Vymazat
  6. Martino, jako domácnost jste vybaveni na dlouhý výpadek, já bohužel né. V rozsahu panelákového bytu ve vašem měřítku bych měla jen svícny. Jsem svíčková, nikoliv svícnová. Neházím flintu do obilí, třeba mi něco bouchne do nosu a přidám se, výzvy k tomu jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, jak tak koukám, jsme vybaveni skoro na blackout :-) Těším se na tvoji svíčkovou. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, tvoje pojetí výzvy se mi moc líbí! Myslím, že nejsem materialista, ale k většině věcí u nás doma mám vztah, nějaký příběh... A svícny - přesně jak píšeš, nás blackout nezaskočí :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.