pondělí 18. března 2019

řecké patates s celerovými placičkami




Po dlouhé době toto jídlo není můj nápad. 
Narazila jsem na oba recepty náhodou, když se mi nabídly na facebooku a vypadaly natolik lákavě, že jsem se rozhodla je vyzkoušet spolu, i když jsem vůbec nevěděla, zda toto sousedství bude ladit. 
Pro spojení jsem se rozhodla i z důvodu, že když jsem řekla, že zkusím celerové palačinky, tak to někdo nazval, můj muž protáhl obličej. No nic, ty brambory určitě sní.
Koupil jsi moc velký celer, tak co s ním? Okamžitě jsem kontrovala proti tomu obličeji. 
Celer mi zbyl z oběda vepřové na smetaně, či po zahradnicku, kapku jako svíčková, asi to znáte, jen to jinak chutná a není to tak pracné.
Nakonec jsem litovala, že jsem těch placiček, palačinky tomu fakt říkat nechci, neudělala víc, protože byly neuvěřitelně dobré, šťavnaté a výborné byly i studené.

Celerové placičky
Tady je recept z netu, já jsem dělala menší množství:
1 menší celer nastrouháme na jemno, přidáme 5 vajec, které rozšleháme se 2-3 lžícemi mléka, dále 150 g strouhaného sýra, sůl, pepř, pažitka a smažíme na oleji
Fakt mě překvapilo, jak je to výborné a pochutnal si i můj v jídle konzervativní muž, takže to zařazuji do svého virtuálního receptáře.

Řecké patates
Brambory oloupeme a po délce rozdělíme na 4 díly, v míse si připravíme rozmačkaný česnek asi 4 stroužky, mletou papriku, prý rozmarýn (ten doma nebyl, takže majoránka), olivový olej, trochu vody, nakrájenou pažitku nadrobno, šťáva z citronu a osolíme. Všechno zamícháme a brambory ve směsi obalíme. Dáme na hlubší plech a ještě jsem polila zbylou směsí a upekla. 
Nebudu říkat, jak výborné to bylo, ale tady se dalo očekávat, takže žádné velké překvapení.
Vábně vypadají i syrové před pečením.

17 komentářů:

  1. Marti, díky za tip na dobrý oběd. Celer jsem kdysi dělala obalovaný a také byl dobrý, jedli ho tenkrát i kluci. Musel se trochu předvařit a pak obalit. Celer je u nás v lednici pořád, máme rádi vývary, takže kořenová zelenina musí být.
    Měj hezký začátek týdne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já ho dávám taky do vývarů, omáček a milánských špaget, Ale to nedělám furt, takže se kořenová zelenina kupuje aktuálně. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  2. U nás by to bylo naopak, já moc k celeru netíhnu narozdíl od mého muže. Ale ty brambory musí být luxusní, to ano. Já už těch různých receptů na úpravy brambor četla a když přijde na věc, nevzpomenu si ani na jeden a zas je udělám jen vařené :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, zkus to, ani já k tomu netíhnu, ale říkala jsem si, že při nejhorším to za stálého míchání hodím do hajz.., ale bylo to fakt úžasné. Brambory dělám na tisíce způsobů pořád :-) Měj krásné dny.

      Vymazat
  3. Sliny se mi sbíhají na jazyku. Vytisknu si to a zcela určitě udělám. A určitě si s mužem pochutnáme. Díky za inspiraci.
    Celer používám docela často, dělávala jsem i obalovaný- nějak jsem už na to zapomněla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, Hani, to jsem ráda, že jsem tě inspirovala. Já celer dávám jen do polévek či omáček. Poprvé to bylo samostatné jídlo a můj muž mi včera řekl, že to bylo vynikající, a to je co říct, takže určitě to zopakuju. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  4. Marti, dnes jsem ještě nic pořádného nejedla, takže mi děláš chutě. Brambory miluji na všechny způsoby a celer o dost míň, ale placičky vypadají lákavě.
    Přeji krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, měla jsi se zastavit :-) Já bych tě nakrmila. Tohle období, kdy nebyl čas na jídlo, si moc dobře pamatuju. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Marti, na celerové placičky by můj muž reagoval asi podobně :-). Vypadají lákavě, ale muž je asi nebude (on je v tomhle dost zásadový) a sama pro sebe si je dělat nechci, protože se snažím se smaženému trochu vyhýbat. Ale brambory bych jako obměnu vyzkoušet mohla (místo našich oblíbených pečených s olivovým olejem a provensálským kořením)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, můj muž by to taky neochutnal být to samostatné jídlo. Je prostě konzervativní, ale jelikož měl variantu brambory, ochutnal a moc mu to chutnalo. Brambory dělám na tisíc způsobů, ale to už jsem tady psala. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. To sú dobroty ... Presne takto to dopadne, keď sa varí s fantáziou ... hneď by som zobla z tvojho taniera ... :) Marti, prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, čím jsem starší, tím víc vyhledávám rychlá jídla. A bylo to celé úžasné. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  7. Tak brambory dělám hodně podobně a je to opravdu vynikající záležitost, placičky jsou pro mě novinkou a ráda vyzkouším!
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i pro mě to byla novinka a nemít doma obrovský celer, asi mě to ani nenapadne. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, tak nejdřív musím vyřídit od muže mooooc velkou pochvalu za palates.Udělala jsem dnes k obědu, ale neměla jsem celer.Osmahla a podusila na másle a cibuli plátky kuřecího.Brambory taky dělám na hodně způsobů, ale palates byl skvost. Ještě jednou moooc děkuji.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, mám velkou radost, že chutnalo a vyřiď poděkování i tvému muži. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.