sobota 9. března 2019

úžasná Koralína a trochu historie











Včerejší cesta za premiérou do Plzně byla poznamenaná rozmanitým počasím a chyběl jen sníh. Nejdříve bylo slunečno a teplo, potom hodně zataženo a polovině cesty velký vítr, který vydržel až do Plzně. Byla taková zima, že jsme notně zkrátili i prohlídku památkové zóny.
Přestože jsem byla v Plzni nejméně dvacetkrát a můj muž taky mockrát, historické centrum jsme viděli včera poprvé. Vlastně jsem teprve zjistila, že město je i krásné. Jezdila jsem sem na porady, takže celý den v zasedačce a na chvíli ven kousek na oběd. Nikdy nebyl na nic jiného čas.
Fascinovala mě velmi dominantní katedrála Chrám sv. Bartoloměje, která je fakt obrovská, a jelikož jsme kvůli parkování několikrát objeli celé náměstí, měla jsem možnost obhlédnout katedrálu celou dokola najednou. Tu bych fakt celou nenafotila a já stejně miluju detaily.
Tomu já říkám katedrála, jen škoda, že je až do roku 2020 v rekonstrukci a nemohli jsme se tedy podívat dovnitř. Otevřena byla věž, která je nejvyšší kostelní věží v Česku, je vysoká 102 metrů, ale já jsem o tom ani neuvažovala a můj muž posléze uznal, že výstup mu bolesti zad nedovolí.
Když jsem uviděla na katedrála na mřížích hlavičky andílků, vzpomněla jsem si, že o tom kdysi psala Péťa a já jím tímto děkuji za osvětu. Bez ní bych vůbec nevěděla, o co jde, a překvapila jsem svého muže, že jsem dokázala osvětlit, proč je jeden andělíček stříbrný. Ale ani jsme si nesáhli. Furt jej osahával pro štěstí někdo jiný a nakonec se tam zastavila parta chlapů, kterým evidentně nešlo o zajímavost, ale začali řešit, že mříže jsou křivé a tady to někdo špatně svařil atd. A protože my už jsme se pokochali, odešli jsme, aby jsme si nenechali zkazit ten hezký pocit. 
Šli jsme se kochat další krásnou architekturou v památkové zóně.














Tak to bylo malé nahlédnutí do historické části města.
Večer nás čekala premiéra představení Jako knoflík v hlavě, o které jsem se tady už zmínila.
Vzhledem k tomu, že je to představení v režii naší dcery, nejsem úplně objektivní v hodnocení. Nicméně po skončení úžasného hororu, kterému nešlo nic vytknout a které vás naprosto vtáhne do děje a vy jste součástí příběhu, se ozval velký potlesk, který se několik opakoval. I po představení jsem si vyslechla nadšení diváků jak běžných, tak z branže, kteří Lindě gratulovali.
Sice je to představení pro diváky od 8 let, ale včera byli na premiéře převážně dospělí a divadlo bylo plné. Rozhodně stojí představení za vidění.
Tady je odkaz, kdo chcete vědět víc.

14 komentářů:

  1. Marti, také ráda fotím staré historické domy i kostely. Plzeň určitě stojí za návštěvu.
    A jsem ráda, že se vám příběh Koralíny líbil. Možná na děti působí i výchovně, uvědomí si, jak je důležitý domov s rodiči, byť není dokonalý, ale je v něm láska.
    Přeji krásnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já myslím, že nepůsobí výchovně jen na děti. Možná bychom se měli zamyslet i my, když občas nejsme spokojeni s tím, co máme a je trend hned to měnit. A možná pak zjistíme, že to původní bylo vlastně krásné. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, v Plzni jsem byla v pondělí a andělíčka jsem si pohladila. Podle ohlasů co píšeš, se představení určitě líbilo a to Tě musí těšit. Můžeš být na dceru pyšná, je moc šikovná.
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, my máme radost z úspěchů našich dětí vždy, ale přiznávám, že už to nějak extra neprožíváme. Při prvních premiérách jsem bývala nervózní a teď jsem šťastná, že dělá práci, kterou miluje a dělá ji dobře. Ostatně i naše další dvě děti. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Marti, v Plzni jsme byli s mužem za mlada a ta katedrála je přenádherná.Na dceru můžete být s mužem právem pyšní.Představení muselo být krásný.Přeji hezký zbytek večera a krásnou neděli .Justýnce krasavici chlupatý posílám pohlazení.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, díky a Justýnu jsem pohladila, ostatně poslední dny nic jiného nedělám, páč je jak ocásek anebo klíště :-) Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  4. V Plzni jsem nikdy nebyla. Každé město má asi svoji dominantu, ovšem některá je na rozdíl od jiných obdivuhodnější.
    Moc vám přeji pěkný pocit z úspěchu dcery. Cítíš to zcela objektivně, prostě když je to pěkné, tak to tak je. A slyšela jsi i hodnocení od jiných nezávisle na vás, takže právem můžete být na dceru pyšni.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přinutila jsi mě zamyslet se a nemyslím, že slovo pyšná je to pravé. Těžko se to vysvětluje. Pyšná jsem byla po prvních premiérách a měla i slzy v očích. Dnes už doma všichni bereme normálně. Je to práce, a je prima, že výsledky práce svého dítěte vidíš na vlastní oči. Rozdíl je jen v tom, že je to umění. Ostatně výsledky práce vidím i u naší fotografky a taky to už považuju za umění. Jen práci našeho úspěšného programátora nevidím a nerozumím a měřítkem jsou jen firmy, které jej osloví :-) Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, ráda jsem se koukla zas ne plzeňské náměstí. Dlouho jsem tam nebyla - co nejsou manželovi rodiče, tak tam jezdíme hodně zřídka. A gratuluji k úspěšné dceři.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, děkuji za krásné fotky historické Plzně, i já si andělíčky od Petry pamatuji...
    Moc gratuluji k vydařené premiéře a přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, to jsem ráda, že se vám u nás líbilo. Mnoho lidí má Plzeň, z doby předrevoluční, zařazenou jako průmyslové a špinavé město. Ale Plzeň už taková není. Dovoluji si říct, že má co nabídnout a ukázat :)
    Dceři k úspěchu moc gratuluji. A tobě taky, musíš být pyšná máma :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, už od tebe jsem věděla, že to není jen průmyslové město, o čem se mě snažil přesvědčit můj muž :-) Ale musím přiznat, že krása památkové zóny mě fakt překvapila. Měj krásný nový týden.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.