pondělí 24. června 2019

včera!!!


Kdo mě znáte dobře ať již virtuálně či osobně, víte, že jiný příspěvek dnes na blogu ani být nemohl. 
Včera mi bylo moc líto, že na Letné být nemůžu, jako by šly dějiny kolem mě a já u toho nejsem. 


Od 16 hodin jsme seděli s mým mužem u počítače a sledovali živé vysílání z Letné až do konce.
Po třiceti letech jsem si připomněla všechny ty demonstrace, které jsme tenkrát absolvovali pro náš lepší život a lepší život pro naše děti.
Do živého vysílání jsem se tak ponořila, že jsem cítila, jako bych tam byla. Když mi pár minut před koncem začalo vypadávat připojení, bušila jsem rozčíleně do stolu. 
No moc mi toho neuniklo, dokoukala jsem se dnes a konečně slyšela i hymnu na závěr.
Věděla jsem, že jsou tam naše děti, ale nevěděla, jestli všechny a tajně jsem doufala, že všem to vyšlo. Když mi přišla po hodině od začátku demonstrace fotka všech tří pohromadě, která mi měla sdělit: 
Mami, jsme tady!!! Šli jsme každý zvlášť, a přesto jsme se v tom čtvrt miliónovém davu našli, měla jsem skoro slzy v očích. 
Jako odpověď jsem napsala, že jsem od nich ani nic jiného nečekala a že jsem na ně pyšná. 
Při živém vysílání Milion chvilek pro demokracii, podívat se na záznam můžete tady, běžely současně po straně všechny komentáře a pozdravy z celého světa. Nebyly to však jen komentáře podpory. Někteří nás všechny posílali k volbám, prý tam se rozhoduje a ne na ulici. 
Ale já k volbám chodím odjakživa, celá naše rodina, ale přece zvolená vláda a poslanci nemají po volbách právo čtyři roky vládnou bez morálky, skrupulí, se lží a někdy i s pácháním trestných činů.
Námi zvolení zástupci jsou právě a jen námi zvolení zástupci a ne samozvaní vládci, kteří kašlou na náš názor. Nemají vládnou, ale sloužit nám všem.
Proboha, tak vy "moudří" na druhé straně už vezměte rozum do hrsti. Když volby nestačí, musí se prostě na ulici, páč mandát přece neznamená, že bude vládnout arogance, nenávist bez dodržování ústavních zvyklostí, respektu a slušnosti.
Včera se na Letné ukázalo, kolik nás je nespokojených a to ještě nespočítáme, kolik nás podporovalo ze zázemí, jako já. 
Ukázali jsme celému světu, a celý svět o nás píše, že nejsme ovce a že dokážeme vyslat signál o naší síle.
A říkat tady, no a koho byste tam chtěli, vždyť tam není koho dát, bude to stejné, u mě fakt neobstojí a zásadně s tím nesouhlasím. 
Myslím, že teď už po demonstracích, které budou bohudík pokračovat, byl vyslán jasný signál k politikům, že všechno jim rozhodně neprojde a naše země jim nepatří. 
Nemohou si tedy dělat, co chtějí a vládnout dokonce s podezřením na spáchání trestného činu. 
Takže v listopadu budu opět se všemi on line na Letné. 
Pokud teda nebude něco dřív. 
A to, že dnes můžu psát tento příspěvek a moje děti mohou svobodně demonstrovat, je díky roku 1989, kdy jsme mnohokrát demonstrovali i my s mým mužem s nadějí a i za cenu výhrůžek, že přijdeme o práci, byt, či dokonce i ztráta naší vlastní svobody, páč v našem malém světě jsme byli v popředí.
 Vždy má smysl něco konat a neříkat jen, stejně se nic nezmění. 
Ano, bez činů se nezmění nic.
  • „Nikdo není tak důležitý a vlivný, aby stál nad zákonem," řekla Zuzana Čaputová v prvním prezidentském projevu. Země podle ní potřebuje překonat rozdělení společnosti, za které nemalou měrou mohou i politici. Zdůraznila také význam členství v EU a NATO ➡️ czch.tv/hbyqQo

16 komentářů:

  1. Marti, mám slzy v očích. Také jsem nebyla na Letné, ale sledovala jsem přímý přenos. Už když jsem byla demonstrovat předminulý týden v Telči, padla na mě nostalgie a vzpomínky před 30 lety, když jsem převrat poslouchala v radiu. Já věřím a přeji si, aby vše bylo jak má být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, viděla jsem na facebooku, že jsi byla v Telči. No my jsme v tom listopadu před 30 lety byli skoro na všem demonstracích a vůbec jsi nepamatuju, kam a ke komu jsem vždy odložila naše tři malé děti. Nikdy předtím ani nikdy potom jsem to neudělala, tehdy byla výjimečná situace. Tak ať je nás co nejvíc.

      Vymazat
  2. Bezva, Marti, ale řekni mi, když všichni říkají, jak se krade, lže a podvádí, proč tedy soudy už konečně někoho neodsoudí a nazavřou?
    Nerada někoho napadám, obviňuji, když o něm nic nevím a taková tvzení nemohu to dokázat!
    Něco je tady opravdu hodně špatně.
    ( nevolila jsem nikdy B., ani ty další! )
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, i soudy jsou takové, jak jim politici dovolí, bohužel. Vidím do toho víc na základě mého pracovního života, než bych sama chtěla a to bych tady mohla napsat román. Já mám jiný názor a to, co se teď děje, přece není možné přehlížet jen proto, že se tady kradlo vždy. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Milá Slunečnice, děkuji za krásně napsaný příspěvek. Můj syn byl taky. Jel kvůli tomu z jižních Čech dříve domů. Jsem moc ráda, že i přes to, že všichni víme, že velký zvrat mohou přinést jen volby, tak i přesto lidé svůj názor dají najevo. Tedy ti slušní, kterým vadí nálepka volů, kteří spolknou a odkývají všechno. Nejsme přece národ hlupců. I když snaha uplatit pár korunami a výhodami ho z mnoha krátkozrakých lidí dělá. Zdravím Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc ti děkuji. Z demonstrace nejde usuzovat, že se něco extra změní, ale když by nebyla, bude to pokračovat ta arogance, lži a podvody přímo na očích veřejnosti bez skrupulí. V každém případě venku jsme si rozhodně zlepšili reputaci, četla jsem zahraniční média, kteří se na to dívají objektivněji, než my sami dokážeme. Bohužel, ale pokud si národ neuvědomí, co je špatně, volby dopadnou podobně a premiéra nevolíme. Ještě jednou díky za komentář.

      Vymazat
  4. Marti, ráda se podepíšu pod vše, co jsi napsala. My s mužem jsme jet nemohli, skoro všechno jsme viděli stejně jako vy. Jsem ráda, že se děti zajímají, že šli na Václavák a pak na Letnou bez strachu, jinak než před 30 lety. Ti, kteří teď hlásají, že se ulici neustupuje, ti před lety s lidmi v ulicích byli. Asi zapomněli...
    Děkuji za tento článek a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, přesně tak. Ty, co se ohánějí volbami, zapomínají, že nevolíme premiéra, a už vůbec jim nedáváme mandát k těm lžím, snad se trochu opět zvedne morálka, začne opět vládnou aspoň na chvíli, třeba ze strachu slušnost. Ještě jednou díky a měj pěkné úterý.

      Vymazat
  5. Souhlasím s Jiřinkou, krade se, podvádí a lže. A kdo byl odsouzen a potrestán? Změní se tentokrát něco? Použiju slova klasika - je něco shnilého ve státě českém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, Jiřince už jsem odpověděla a všechno ostatní jsem napsala v článku. Měj pěkný den a ať to zvládneš s nemocnými vnoučaty.

      Vymazat
  6. No, už jsem se nechtěla k tomuhle tématu aspoň pro tuto chvíli vracet, ale po cvičení v bazénu jsem se rozhodla, že musím. Nelíbí se mi některé komentáře novinářů. Všichni volají po odstoupení Babiše, nakonec už mu to doporučuje i část světa, ale zároveň kritizují demonstraci. Nemám ráda kritiku pro kritiku. Já jsem se naučila za svůj život kritizovat jen konstruktivně. Nekritizuji nikdy, i když by se mi to sebevíc nelíbilo, pokud nemohu navrhnout sama jiné řešení. Kritizovat jen tak je jednoduché. Většina chce to samé, ale neví jak to udělat. Dle mého soudu, i kdyby demonstrace už nic jiného nepřinesla, pohnula pevným soukolím. Babiše vypískali v neděli v Liberci a na spoustu dalších místech, ve světě se zvedla vlna solidarity a už nepůsobíme jako ovce. V zahraničním tisku jsem četla, že svět nechápe, proč vůbec Babiš uspěl ve volbách, když má velmi nestandardní image od začátku atd. Pokud má někdo jiný řešení, sem s ním a říkat, že počkat na volby, které to prý napraví, je podle mě velmi špatná idea. Už končím a nemusíte reagovat, proto jsem to nepsala. Píšu to pro sebe, za rok za dva, abych věděla, co jsem si dnes myslela. Za mě demonstrace už něco pozitivního rozhodně přinesla.

    OdpovědětVymazat
  7. Demonstrace určitě smysl mají - jasně ukazují, že demkracie je pro spoustu lidí hodnota a že politikům bez povšimnutí neprojde vše. Na druhou stranu - ony by bohužel nové volby dopadly asi stejně - ANO pořád má podporu kolem 30% a zřejmě by zase dalo dohromady nějakou koalici či vládu s tichou podporou. A navíc bohužel B. má podporu prezidenta, takže pokud padne vláda, tak by ho nejspíš pověřit sestavením vlády znovu. Jsme v takové málo pěkné patové situaci... Ale třeba ty demonstrace (a reakce B. na ně) některým jeho voličům otevřou oči...

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem v komentáři rozhodně nechtěla dělat p.B. advokáta, jak mám já, obyč člověk vědět, kde co ,,ukradl,, - podívejme se na proces s p.Ráthem! sedm let!
    Těch pánů odkloňovačů je!
    A soudy prý pracují pomalu - ptám se : proč? kdo jim to dovolí?
    Znám chlápka, který za dvě kila ukradené barvy dostal natvrdo 2 roky a odseděl si je. Na některé lidi mají soudy jiné metry.
    Demonstrantům se snažím porozumět, já sama bych v PS taky nechtěla nejen p.B., ale třeba pány Kalouska a Bendu s jeho plzeňskou školou a co mám udělat?
    Kdybych nebyla právě v režimu CHMT, asi bych se rozepsala více, ale slibuji, že politicky zabarvený komentář je tento ode mne poslední.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.