čtvrtek 15. září 2022

historie v pohybu

O Dnech evropského dědictví jsem už na blogu psala. Sobota v Dolních Beřkovicích ale patřila ještě jiné akci, které se zúčastnil můj muž a pak doma povídal na diktafon a já napsala článek. Akce sice vypadá jako vysloveně mužská záležitost, ale když se podíváte na fotky u článku, není to úplně pravda. 
Klub vojenské historie Vliněves pořádal akci Štít 2022 v místě, kde v letech 1968-1989 probíhalo vojenské cvičení našich vojáků a vojáků Varšavské smlouvy. I když se v současné době vojenská tématika zrovna nehodí, i to je naše historie. Navíc je to tradiční akce, nepovedlo se mi nikde zjistit, jak dlouho se pořádá, které se zúčastnilo stovky lidí.
Další informace v článku níže a pod článkem je na facebooku i like několika žen, tak třeba tohle připomenutí historie zaujme i vás. Všechny fotografie si můžete prohlédnout tady, já sem dávám jen pár vybraných.
Dnes mám před sebou vernisáž a jednu výstavu, tak snad zítra stihnu na blog jednu dát.
Mějte pohodový den.

P.S. Ty dvě první fotky patří k sobě. To štěně nestihl můj muž vyfotit zepředu, dokud bylo přivázáno u toho auta s cedulí níže, ale já jsem je sem dala, je to malý úsměvný příběh.












Štít 2022 aneb historie v pohybu
Marta Dušková

V Dolních Beřkovicích patřil víkend nejen Dnům evropského dědictví. Klub vojenské historie Vliněves pořádal sraz vojenských historických vozidel Štít 2022 přímo v místě, kde v letech 1968–1989 probíhalo cvičení vojáků ČSLA a vojsk Varšavské smlouvy. Tradiční akce se odehrála na rozcestí polní cesty mezi Vliněvsí a Dolními Beřkovice u křížku.

Stovky návštěvníků si mohli prohlédnout vojenská historická vozidla, nechyběla ani spanilá jízda veteránů okolím, ukázka práce policie v terénu. Pravděpodobně nejvíc poutala pozornost ukázka cvičení ČSLA, která byla připravena velmi profesionálně a vyvolávala pocit reálné bitvy při použití kouřových efektů za pomoci dýmovnic a skutečných zvukových efektů prostřednictvím slepých střel. A samozřejmě nechyběly dobové vojenské uniformy.

V místě konání akce byl postaven klasický vojenský tábor se stany s dobovou vojenskou technikou a příslušenstvím a improvizované vojenské cvičiště, na kterém se odehrávala bitva s použitím klasické dobové vojenské techniky.

Členové klubu představující vojáky byli rozděleni na modrý a červený oddíl, stejně jako tomu bylo při vojenských cvičeních Varšavské smlouvy. Červení byli v pozici útočníků a modří v pozici obránců. Z celkem pochopitelných důvodů, které byly poplatné tehdejší době, museli při cvičeních vždy vyhrát červení. Při bitvě byla použita kolová i pásová vojenská technika a samopaly se slepými náboji, ze kterých autenticky šlehaly plameny.

3 komentáře:

  1. Ahoj Marti, tohle by se moc líbilo mému taťkovi, já se o vojenské věci nezajímám. Článek mu přečtu a ukážu, bude mít radost. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Připomnělo mi to kolegu, který se podobných vojenských historických akcí zúčastňoval, on tedy hlavně lěch s legionářskou tematikou.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé a nejen pro muže.
    Marti, děkuji za info a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.