pondělí 12. září 2022

nahlédnutí do historie


V sobotu jsme v rámci Dnů evropského dědictví poprvé letos nenavštívili kostel či zámek, i když jsem původně se zámkem v Dolních Beřkovicích počítala stejně jako před čtyřmi lety, kdy jsme nakoukli na nádvoří. Bohužel letos se prý dohodnout zámek nepovedlo, zkusím najít příspěvky na blogu, protože po "vyhoření" počítače fotky nemám, tak snad jsou nějaké na blogu.
Sobotní akce v Dolních Beřkovicích s názvem V zámku a podzámčí aneb Lobkowiczký víkend byla věnována vzpomínkám na dolnobeřkovickou větev Lobkowitzů a byla plná událostí a zážitky. My jsme si vybrali návštěvu historické usedlosti, kterou právě vlastnil Ferdinand Lobkowicz a kde byla zajímavá výstava. Informace najdete v přiloženém článku a všechny fotky u článku, který včera vyšel.
Já jsem na blog vybrala jen některé fotografie, protože je jich hodně.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.






















Jaký byl život v zámku a v podzámčí aneb Lobkowiczký víkend
Marta Dušková

Víkend nabídl v rámci Dnů evropského dědictví spoustu zážitků, událostí či prohlídek jindy nedostupných památek po celé republice.

Jedna ze zajímavých akcí se uskutečnila v obci Dolní Beřkovice, která uspořádala velkou akci věnovanou životu rodu Lobkowiczů a jejich soužití s občanskou společností. Akce V zámku a podzámčí aneb Lobkowiczký víkend se uskutečnila od 9. září do neděle 11. září a zakončí ji ve středu 14. září koncert Setkání se spirituálem Antonína Dvořáka v kostele ve Vliněvsi v 18.30 hodin.

Beřkovický víkend patřil besedám, povídání o knížecím erbu a znaku obce či představení tří generací beřkovických Lobkowiczů ve fotografiích. Po celé tři dny bylo možné shlédnout výstavu předmětů z lobkowiczkých i soukromých sbírek v Salonu Bondy 0039 na náměstí Míru v domě 39. Výstava předmětů z lobkowiczkých a soukromých sbírek aneb Nahlédnutí do každodennosti života na zámku a v podzámčí připomněla soužití rodiny Lobkowiczů s Beřkováky XIX. a XX. století.

Usedlost na náměstí Míru 39 má zajímavou historii, o které poutavě vypráví současný majitel Milan Kinkor: „Usedlost píše svoji historii již od roku 1658 a po velkém množství majitelů jej koupil v roce 1908 princ Ferdinand Lobkowicz, který většinu svého života prožil na zámku v Dolních Beřkovicích. Usedlost používal jako ubytovnu pro lidi, kteří pracovali na zámku a svého času tady bydlelo 18 lidí. Jedním z předchozích majitelů byl Bondy a ten usedlost významně rozšířil. V roce 1890 přišla velká povodeň, která všechno spláchla a majitel dostal infarkt“.
Salon Bondy 0039 nese jméno právě tohoto majitele a je využíván jako kulturní místo pro koncerty, přednášky nebo výstavy jako právě při Dnech evropského dědictví. Několik povodní zažila usedlost i pod správou nynějšího majitele a bylo nutné ji rekonstruovat. Proměnila se v krásné místo s geniem loci.
Ostatně celé Beřkovice zasáhly ničivé povodně v roce 2002 a 2013 a bylo nutné budovat vše znovu, a i když zmínky o Beřkovicích sahají až do 14. století, působí obec vlastně nově.

Výstava zahrnovala mimo výběr fotografií, předmětů, dokumentů a jiných památek, které se vztahují k rodu dolnobeřkovických Lobkowitzů a jejich sloužících. Nepřehlédnutelný v expozici byl model beřkovického cukrovaru tvůrce Jana Poláka.

Program lobkowiczkého víkendu nabídl spoustu dalších zážitků. Ve společenském sále Na Knížecí se uskutečnil slavnostní koncert na počest Ferdinanda Lobkowicze a rámci koncertu se křtila kniha Karla Tichého Lobkowiczové dolnobeřkovští. Nechybělo ani slavnostní vyznamenání zasloužilých občanů obce.

6 komentářů:

  1. Je dobře, že se takovéto akce konají. Sice je to velký souhrn informací, ale člověk se něco dozví a o tom to je.
    Měj pěkný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná akce a je vidět, že jste si to tam také užívali. Je pravda, že Lobkowiczové k tomuto kraji neodmyslitelně patří a udělali pro něj mnoho a stále dělají. Po tom, co jim vrátily některé zámky, tak se postupně opravují, jen vydělat na jejich opravy je stále složitější a tak potřebují právě podobné akce, aby se na investice na opravy těchto památek nějaké peníze zase vybraly, protože jen ze vstupného a prodejem vína z jejich vinic, se náklady nepokrýt nedají. Děkuji za hezký a zajímavý článek a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za chyby ..co SE jim vrátily zámky...náklady se pokrýt nedají. Nevím, kam jsem koukala, že jsem komentář odeslala s chybami za které se stydím.

      Vymazat
  3. Marti, já tě nemít, tak nevím občas, co se za rohem děje.
    Díky a opět díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to vypadá na zajímavou a vydařenou výstavu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Letos jsme bohužel nic nenavštívili, ale mám tyhle dny moc ráda.
    Marti, měj příjemný den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.