středa 14. září 2022

třeba se hodí

Před pár dny jsem se věnovala tématu, které zajímá aktuálně každého z nás, no můj muž to řeší téměř denně... 
Jak ušetřit za elektřinu viz článek níže, není jen o celkovém pohledu, ale Středočeský kraj začal vydávat cyklus na svém facebooku cyklus drobných rad. 
A od té doby, co vyšel článek, jsem už posbírala další, které u článku nejsou. Bohužel nevycházejí na webových stránkách kraje, tak zatím dávám pokračování jen na facebooku. Na blog dávám pod článek všechny, které zatím vyšly.
Až cyklus skončí, zatím nevím, kdy skončí, protože rady vznikají aktuálně, uvažuji o zveřejnění souhrnně. Snad téma dnes bude zajímat i vás, jsou to většinou věci, které by mě ani nenapadly. Tak snad se dnes hodí i vám.
Mějte pohodový den.

P.S. Ještě dodatek ke včerejšímu příspěvku o zámku. Souhlasím s vašimi komentáři, že šlechta na rekonstrukce zničených zámků samozřejmě nemá. A i kdyby měla, nebude mít na velmi drahý provoz takových kolosů. Jedině v případě využití pro komerční účely jako například luxusní hotely atd. by bylo možné provoz utáhnout.

Jak ušetřit za elektřinu aneb pár drobných rad 
Marta Dušková

Středočeský kraj začal zveřejňovat na svém facebookovém profilu Středočeský kraj - oficiální stránka | Facebook seriál drobných rad na téma Jak ušetřit za elektřinu.
Hejtmanka Petra Pecková říká k seriálu:
„Nekoukej do tý ledničky, není to televize. Zavři tu ventilačku, netopíme Pánu Bohu do oken. Zhasínej ty světla. Nejste Rothschildovy děti!
Určitě podobnými výkřiky jako já obšťastňujete své děti i Vy. A my jsme je slyšeli od našich rodičů nebo prarodičů. Jenže… teď se to šetření energiemi vyplatí mnohem víc. A vlastně mi došlo, že těch malých opatření, která nesníží komfort našeho bydlení, ale sníží o stokoruny a možná i tisícovky naše platby, je hodně. Rady teď padají ze všech stran, nikdo se v tom nevyzná. A tak jsme pro nás všechny udělali souhrn, takový seriál malých tipů a triků, které se dají udělat bez větší námahy nebo omezování. Jedna malá rada na každý den. Nazvali jsme to VÍTE, ŽE… Někdy to určitě víte, někdy Vás to třeba překvapí a inspiruje, jako mě. Jednotlivé rady budeme číslovat, abyste lépe na našich sítích dohledali, jestli Vám nějaký díl neunikl. Každý den Vám na našich profilech jednu radu přineseme.
Netřeba zlostných a nenávistných komentářů. Vláda jistě udělá celou řadu velkých opatření na úrovni Evropy a našeho státu. Tohle jsou drobnosti, kterými můžeme pomoci sami sobě. Kdo nechce, přejděte to. A nerozsévejte mezi ostatní, kteří to ocení, negativní emoce. Děkuji Vám za to. Ani my, ani odborníci, nevíme vše. Když Vás napadne nějaký trik, o který byste se chtěli podělit, určitě nám jen napište na ptejtese@kr-s.cz.
Rádi jej zveřejníme. Budeme se na ně těšit“.

Rady, které už vyšly v rámci seriálu Víte, že, jsou zveřejněny pod článkem. Další díly je možné sledovat na facebooku kraje viz odkaz výše. Třetí radu poslal emailem fanoušek facebooku Středočeského kraje.

Podrobné informace o tom, jak snížit spotřebu v domácnosti, jsou zveřejněny na webu Šetřím.cz (setrim.cz):
Ten největší rozdíl dělají drobné každodenní detaily, které můžete změnit hned teď.






10 komentářů:

  1. Těchto rád je potřeba. Už si ani některé detaily neuvědomujeme. My jsme všude vyměnili žárovky za úsporné LED. Snažíme se šetřit kde se dá, ale stejně mám obavy, zda to zvládneme. Ony se totiž přímou úměrou s cenami elektřiny zvedají také stálé platby, což je cena za jistič, distribuci a další, které jsou vždy součástí faktury. Dokonce když jsme měli elektřinu v garáži, tak jsme za stálé platby měli vyšší částku, než za spotřebovanou elektřinu. Navíc se teď nikde nedopátrám jaké ty skutečné ceny jsou a zda mi posílané zálohy budou stačit, aby mi pak před Vánocemi nepřišel nedoplatek desetitisíce korun. Ze zpráv a z rozhovorů s politiky nejsem zrovna moudrá, protože názory denně mění a jsou mnohdy tak rozdílné, že se v nich nevyznají ani odborníci. Navíc je znát, že téměř nikdo z nich problematice energií nikdo nerozumi a stanovují pro nás daleko horší podmínky než jsou v EU a okolních státech.
    Marti měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc mi nepomůžou. Všechno se točí kolem elektřiny, ale o plynu ani ň...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jsme na tom stejně, i u nás převažuje plyn, topení na plyn atd. Teď to aspoň trochu zastropovali.

      Vymazat
  3. Marti tato problematika trápí lidi u ž dlouho. Topíme plynem a také hned ohříváme jím vodu. Kotlík je kondenzační, teplota vody 50 st. C a jeden den v měsíci na 80 st. C, to aby se nerozmnožila legionela při tak nízkém ohřevu. Teplota v bytě nastavena celkem nízko podle městských bytů. Vařím na indukci, mám noční a denní proud. Nízká sazba je pro mne rozhodující, protože v té době pereme, pečeme, žehlíme, vysáváme a pracuje se v dílně. Náklady na energie jsem vždy hlídala, protože to bychom nemohli dát peníze do vzdělání dětí. A nikdo pořádně neví, za kolik bude 1 MGWH včetně všech distribučních a ostatních poplatků, protože naši představitelé mají různé nápady a 3 x do týdne je také prezentují jak pomáhají. A 2 svetry na sobě tuto problematiku opravdu neřeší. Jsem skeptická. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že jsme zatím nějak energiemi v naší rodině neplýtvali. Topíme plynem, vaříme a vodu ohříváme el. U záloh nám už nějaký měsíc zpět došlo ke zvýšení. Je to nemilé, ale jsme na to dva. Zda přijde ještě nějaká úprava, těžko říci. Vláda moc neví, která bije, je to zatím vše takové ode zdi ke zdi. Neřeší, kde je ten pes zakopaný. I když je pravda, že se teď se pánové trochu zmátořli.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tuto problematiku stále sleduji a obávám se dnů příštích. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, není to jednoduchá situace. Já jsem změnila svoje návyky a snažím se vše udělat za světla. Večer jdu na internet, protože jsem na něm závislá, ale už nesvítím. Ale jak se budou protahovat noci, tak nevím. Asi budu víc spát :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem asi docela úsporná - teď mi přišel přeplatek z elektřinu na chalupě... : D. Netuším, jak se nám to povedlo, něco bude tím, že jsme letos později začali sezónu a zatím moc neběžela cirkulárka...

    OdpovědětVymazat
  8. Zdá se, že ani mi nějak neplýtváme, většinou máme přeplatky. Ty teď asi nebudou...
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marti, koukám že jsme na tom všechny tady tak nějak podobně - snažíme se neplýtvat, ale obavy z budoucnosti určitě jsou... Marti, opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.