neděle 18. září 2022

proč Karkulka lhala?


No to teda nevím. Respektive proč lhal autor pohádky, ale na čtvrteční vernisáži výstavy Teritoriem vlků jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a především, že vlci žijí skrytým životem a člověku se většinou vyhýbají. Lidé v minulosti hodně vlky pronásledovali a tím narušili přírodní řád. Přemnožila se jiná zvířata, která ničí lesy, protože přirozený predátor zmizel.
Ale znovu se k nám vrací a o tom právě je zajímavá interaktivní výstava. Podrobné informace si můžete přečíst v článku. A protože to byla vernisáž výstavy, moc fotek sem dát nemůžu, ale můžete si je prohlédnout v našem magazínu. Nedostatek fotek nahrazuji fotkami z publikace na konci příspěvku, protože všechny zajímavosti o vlcích jsem do článku dát nemohla. Navíc je to pozvánka na výstavu, tak by tam ani neměly být, jsou právě předmětem výstavy.
Mějte pohodovou neděli, já mám dnes volno. Včera jsem fotila historický průvod v rámci Mělnického vinobraní, tak zítra na blog pravděpodobně dám.








 
Karkulka lhala. Vlci žijí skrytým životem a člověku se většinou vyhýbají
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník ovládli až do konce října vlci. Slavnostní vernisáž ve čtvrtek 15. září zahájila ve velkém sále muzea zajímavou výstavu Teritoriem vlků. Vlk má svoje místo v přírodě i životě a udržuje přirozenou rovnováhu a zdravé lesy.

Vlk vzbuzuje respekt a obdiv, ale někdy i obavy. Lidé jej pronásledovali, nyní se začíná postupně vracet a plnit svoji úlohu v přírodě. O tom všem je právě výstava o vlcích, kterou zahájila ředitelka muzea Jitka Králová a kurátorka výstavy přírodovědkyně Marcela Holubová. Hostem vernisáže byl i ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a SCHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek.

Kurátorka Marcela Holubová odpovídá na otázku, jak dlouho trvala příprava této úžasné výstavy: „Práce na výstavě, aby bylo možné ji představit veřejnosti, mi trvala půl roku. Půl roku shánění preparátů, vlčích artefaktů a trochu byl boj o putovní výstavu Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, která je součástí naší expozice, protože je o ni velký zájem“.

Na otázku, kdy přišel nápad na téma vlka, Marcela Holubová vysvětluje: „Téma vlka mě provází prakticky celý můj profesní život, protože jsem dřív pracovala v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, kde jsem připravovala akce pro veřejnost. Mezi nimi jsem měla program Teritoriem vlků. Pořádala jsem komentované prohlídky v rámci, kterých jsme procházeli teritoriem vlků. To téma jsem si přinesla i do muzea a myslím, že je to téma atraktivní, které lidi zajímá. Proto jsem ho ztvárnila i na této výstavě. V rámci výstavy budou i programy pro školy, komentované prohlídky a také jsme připravili jedno překvapení, které zatím neprozradím. Příští týden, až skončí vinobraní, se objeví ve městě něco, co bude přivádět lidi k nám do muzea a co jim přiblíží právě vlka“.

Doprovodný program k výstavě Teritorium vlků s přírodovědkyní Marcelou Holubovou se uskuteční v rámci Dne Středočeského kraje v pátek 28. října v 10 hodin.

Zajímavou a krásnou interaktivní výstavu je možné navštívit do 30. října. Tato unikátní expozice rozhodně za návštěvu stojí.


Foto z mojí publikace





5 komentářů:

  1. Marti, to je super zpráva, díky... manžel má vlky rád, tak ho tam vylákám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou věci!
    Marti, děkuji za info a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, výstava vypadá zajímavě. Díky za zprostředkovanou návštěvu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tady ve Šluknovském výběžku vlci jsou. Dokázaly to fotopasti a dokonce jsou někdy slyšet, jak vyjí a kousek od nás viděli mladí lidé, kteří bydlí ve vile na okraji lesa, jak tam vlk ulovil srnu. Nejdříve si mysleli, že je to zaběhlý pes a chtěli to oznámit na městskou policii, aby psa odchytili, protože tam kolem nich lučními cestami, chodí děti ze vzdálenějších domů od rybníka do školy, ale na fotce byl skutečně identifikován vlk. Ale běžně opravdu vidět nejsou. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.