pátek 30. září 2022

negativní "kreativita"...

Měla bych dodat kreativita podvodníků. Nejedná se tedy o kreativní tvoření. 
Dnes na mě opět skočilo varování policie a já jsem si uvědomila, že i mně přišel tento podvodný email údajně od policejního prezidenta na téma předvolání na policii. 
Vůbec jsem se tím nezabývala a hned jej vyhodila. Dnes jsem jej hledala, ale asi jsem ho bez přemýšlení hned smazala.
Ale vzhledem k tomu, že policie opět varuje a žádá o další sdílení, zřejmě se lidé na tyto podvody neustále nachytávají a padnou do podvodníkovy sítě jako do pavučin. Ne, nemyslím si, že tady mezi námi je zapotřebí varování šířit, ale jsou mezi námi lidé, které možná takové předvolání vyděsí a odpovídají třeba jen proto, aby vysvětlili, že došlo k omylu. A to už je špatně.
No mě hned napadlo, že určitě se mnou nebude zabývat sám policejní prezident...
A ještě přidám z jiného soudku včerejší sms mého muže. 
Prosím tě, ty jsi mi posílala zprávu o nějakém vyzvednutí balíčku? 
Jo posílala, jako vždy, balíčky vyzvedává můj muž. 
Ale tahle sms je divná, dí můj muž a čte: odpovězte, zda si vyzvednete expresní balíček, jinak bude odeslán zpět... Dál už si nic nepamatuju. Divná sms z ještě divnějšího telefonního čísla. Okamžitě byla smazána a já si uvědomila, že i o těchto podvodech policie informovala.
Dnes tady mělo být jiné téma. Po dlouhé době pár mých nákupů, tohle téma letos dost zanedbávám.
Ale ráno na mě skočilo tohle varování a přišlo mi to důležitější. Navíc jsem včera ani nestihla nic nafotit.
Zkušenosti policie sem kopíruji. A myslím, že je dobré vědět, co se kolem nás děje a případně varovat naše okolí. Už jsem samozřejmě sdílela na facebooku našeho magazínu a poslala varování dál.
I přes dnešní téma, i to je život, nám přeji pohodový den.
‼POZOR‼ 🙏 DÍK ZA SDÍLENÍ 🙏
👉 Další forma podvodného jednání je tu!🙄
Shodná oznámení plní podatelny Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, zaměstnává kolegy z kriminálek na krajích a okresech včetně kolegů v uniformách na obvodních odděleních.
Předmětné předvolání nabádá k zaslání vyjádření na e-mailové účty zneužívající domény 👉 @studio.unibo.it nebo gmail.com. 😱‼ Vystupují pod jmény gendarmerinationgouv, policebrigadesd....které však jistě nejsou jediné a konečné.
👉 Následná emailová komunikace, ke které nabádá uvedené předvolání, by mohla být využita k phishingovému podvodnému jednání, neboť by mohly být zneužity registrační údaje emailového účtu adresáta.
👉 Policie České republiky tímto způsobem v žádném případě nepředvolává občany a nepožaduje po nich zasílání jakýchkoliv registračních údajů cestou emailové korespondence.
👉 Na e-maily nereagujte, neodpovídejte a rozhodně nikomu žádné svoje údaje neposílejte!


6 komentářů:

  1. Marti, tato varování jsou stále důležitá. My už jsme si i zvykli nezvedat neznámá čísla, protože jsme se setkali s tím, že jakmile se hovor zvedne, tak nabíhají poplatky na účet volaného a nejsou to jen drobné...ale stokoruny i více. Tak i na to je potřeba si dát pozor. Přeji ti krásný den.




    OdpovědětVymazat
  2. Oni ti podvodníci vymýšlejí stále něco. Na neznámá čísla nereaguji. Neustále to zdůrazňuji vnukovi,aby si dával v tomto ohledu pozor.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, jak píše Jára, také nebereme hovory z cizího tlf., a máme pokoj. Případně na pevné lince zhurta kladu dotaz, kde jste na mne vzali číslo a je po hovoru.
    Jsou záležitosti, které se přeci neřeší telefonem. A natož, abych někomu za základě hovoru posílala peníze. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, opatrnosti není nikdy dost. Díky za zajímavý článek. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak vidím, kreativita meze opravdu nemá... Jen zírám!
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zrovna včera jsem takový mail mazala :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.