pátek 16. září 2022

nevěděla jsem

Zítra je Světový den bezpečí pacientů a letošní téma je bezpečnost léků. Použité foto NZIP.
Narazila jsem na kampaň, která byla spuštěna u nás a je právě věnovaná tomuto tématu. Bližší se dozvíte v článku níže, který teprve zítra vyjde. Při zpracovávání tohoto tématu jsem narazila na informaci, která mě překvapila. 
Víte, že návyk na nosní spreje může vzniknout už za pět dní, u dětí dokonce za tři?
Přiznám se, že já jsem nikdy v životě nepoužila nosní kapky ani nosní či ústní spreje. Ne ze znalosti bližších podrobností, ale zkrátka proto, že si myslím, že člověk má něčemu odolávat a rozhodně tam patří běžná rýma, a to i ta, která vám nedá spát či bolest v krku. Na tu jsem párkrát použila nějaké pastilky, sprej nikdy. Já to beru tak, když na všechno budeme používat léky i na rýmičku, budeme žít jako ve skleníku a sníží se nám imunita. No to je můj názor. 
Teď ten článek, snad vás zaujme.
Mějte pohodový pátek. 


Návyk na nosní spreje může vzniknout už za 5 dní, u dětí již po 3 dnech
Marta Dušková

Nosní spreje jsou určeny pouze ke krátkodobému použití, závislost na nosních sprejích způsobuje trvale opuchlou nosní sliznici a může vzniknout již po 5 dnech, u dětí po 3 dnech. Projevem návyku je paradoxně pocit ucpaného nosu ve chvíli, kdy sprej není použit. Podrobné informace k nosním kapkám a sprejům jsou zveřejněny na Nosní kapky a spreje | NZIP.

Dne 17. září je Světový den bezpečí pacientů a letošní hlavní téma je právě bezpečnost léků. Národní zdravotnický informační portál se v rámci tohoto dne zabývá nejen nosními spreji, ale i bezpečností jiných léků či naopak nebezpečím například u paracetamolu, ibuprofenu, projímadel, léky na žaludek či nouzovou antikoncepcí. Podrobné informace jsou zveřejněny na webových stránkách zde Bezpečí pacientů | NZIP. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s World Health Organization (WHO): Country Office in the Czech Republic, Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Česká lékárnická komora a Česká komora farmaceutických asistentů spouští od 12. září kampaň ke Světovému dni bezpečí pacientů, připadajícímu na 17. září. Jejím letošním heslem je Bezpečné léky bez rizika!

Světový den bezpečí pacientů je pravidelnou iniciativou zaměřující se na problematiku bezpečí pacientů při poskytování zdravotní péče. Má za cíl zvýšit povědomí a zapojení veřejnosti v oblasti kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče při zacílení na zvolené téma. V letošním roce je hlavním tématem bezpečnost léků.

5 komentářů:

  1. Já jsem dlouho na ucpaný nos při rýmě nic nepoužívala. Vždyť léčená rýma trvá 7 dní a neléčená týden :-). Ale jednou jsem spray použila a zjistila velkou úlevu. Na rýmu však nějak moc netrpím, takže sem tam stříknutí do nosu mi asi závislost nevytvoří.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Díky předepsané kombinaci PNC a Stopanginu od lékaře jsem se málem udusila. Alergie a k tomu se přidávají jiné druhy alergií, sice pomalu, ale jistě. Dneska dávám přednost více bylinným extraktům, čajům a hlavně stravě nevyráběné průmyslově, a zelenině a ovoci ze své produkce. Je mi jasné, že tolik si nevypěstuji, musím ledacos dokupovat a vracím se k receptům na stravování jak jedla mám babička. Dožila se 88 let. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, také se snažím příliš neužívat léky. Ty, co mám předepsané od doktora, ty beru. Jinak výjimečně. Myslím taky, že se léky užívají až moc. Nebo i nakupují v lékárně a pak se vyhazují, že jsou prošlé... A o rýmičce bych mohla napsat článek. Co já si se stáletrvající rýmou v dětství zakusila, co všechno jsem vyzkoušela, doktorské zákroky i babské rady - a nakonec zmizela v dospělosti a mám klid.

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé, u nás doma se snažíme žít bez léků, i když někdy to jinak nejde. O těch nosních sprejích to vím, lékárnice zdůrazňují správný způsob používání.
    Měj hezký den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, i já o možné závislosti na nosních kapkách nebo sprejích vím, sama je používám jen velmi ojediněle, stříkání do nosu je mi nepříjemné. Nos zkouším spíš uvolnit horkou koupelí, inhalací nálevu z majoránky), ale když kvůli rýmě nemůžu v noci spát, tak se s tím snažím něco udělat (protože jinak jsem ráno poloviční mrtvola), tak sáhnu i po spreji.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.