sobota 24. září 2022

kapku naruby...


Včera jsme si udělali malý výlet do Prahy, ale fotky z pražských zákoutí tady nebudou. Naše tradiční vyzvedávání dětí ze školy po prázdninách opět začalo. Povede se nám to tak jednou měsíčně a užíváme si to. Na první fotce je krásný medvídek na počasí, aktuální výrobek Alánka ze školy.


Na úvodní fotce vidíte výpěstky Loly a Alana z jejich malých zahrádek, které patří jen jim, i já jsem si odnesla dárky v podobě okrasných malých dýní. 
Naše dcera je nejen výbornou zahradnicí a pěstitelkou všech možných produktů, ale už i "farmářkou". Musela jsem si vyfotit část krásného špajzu se zásobami na zimu v podzimních barvách. A dostali jsme opět i zahradní výpěstky, naložená sušená rajčata a sušenou majoránku, která byla odpovědí na dotaz: Máš ještě saturejku? 
Ano, saturejky mám ještě dost, tak jsem dostala domácí majoránku, která tak neopakovatelně voní a z krámu si takovou nikdy nepřinesete.
No, je to vlastně kapku naruby. Je obvyklé, že si děti od rodičů z vesnice odváží podobné výpěstky, u nás je to naopak. My jedeme z vesnice do Prahy a odvážíme si výpěstky na vesnici. Dnes už téměř nic nepěstujeme, "plantáže" jsme měli, když byly děti malé a já jeden rok sbírala kýble, nepřeháním, okurek nakládaček a radost se postupně s každým kýblem měnila v nevoli a později odpor. Nicméně naložené okurky v čítání okolo 150 sklenic do Silvestra nevydržely. 
Dnes tedy trochu barevného podzimu. A opět jsem se vzdělala a viděla různé druhy dýní, které neznám. Byla to jako výstava, i když já dýně nejím. Pro potěšení oka.
Mějte pohodovou sobotu. Já mám po dlouhé době celý víkend volný, a i když ráda chodím za reportážemi, mám dnes radost z toho volna.







9 komentářů:

  1. Krásné dýně a medvídek na počasí je roztomilý.
    Pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Dýně jako malované :-)! Medvídek super !
    Hezkou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji dýně, ať už na pohled nebo na jídlo! Ale vlastních mám jen pár, proto jezdím na farmu...
    Ty to máš dobrý :o)
    Marti, užij si sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, dýně jsou fakt parádní, udělají radost jak v břiše, miluji z nich polévku, tak jako dekorace. A medvídek na počasí je hezký nápad.
    Přeji i hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, je to pěkná úroda dýní. Medvídek na počasí je super. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Dýně jsou krásné na ozdobu. já osobně jsme dříve pěstovala ty veliké a dělala z nich kompot s ananasovou příchutí. Mívala jsem toho plný regál ve sklepě a opravdu nám moc chutnal. Ale co jsou kluci z domu , tak už ho nedělám. Děti jsou moc šikovné. Přeji vám všem příjemné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Tý jo, to je dýní... Moc se mi líbí ty dekorační.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti, moc se mi líbí fotografie dýní. Já taky nic nepěstuju, zahradu máme okrasnou - keře, jehličnany, květiny... Dříve jako Ty - samé záhony... A medvídek je roztomilý ! Hezkou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, tak já dýňovou polívku miluji. Patří k podzimním plískanicím, hutná a zahřeje. Moc hezká úroda.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.