pondělí 26. září 2022

trochu historie


O liběchovském kostelíčku jsem už psala několikrát na blogu, naposledy asi tady a úvodní foto je moje právě u tohoto článku. I druhé foto již znáte, fotila jsem z dálky od benzinky a už jsem jej použila několikrát. 
Minulý týden jsem dávala článek, jak pokračuje záchrana této kulturní památky a třeba bude zajímat i vás, i když ji třeba nikdy nenavštívíte anebo právě proto.
Přeji pohodový vstup do nového týdne.


Jak pokračuje záchrana liběchovského kostelíčka?
Marta Dušková

Liběchov sobě – Spolek pro záchranu kostelíčka vznikl jako sdružení přátel kaple sv. Ducha a sv. Hrobu v Liběchově. Cílem spolku byla a je především záchrana této památky a jejího okolí. Spolek pořádá spoustu kulturních i charitativních akcí na podporu kulturních památek, ale věnuje se především realizaci projektu Pietního místa v kryptě Kostelíčka.

Spolek informuje o realizaci projektu:
„V tomto roce pokračujeme v realizaci projektu Pietního místa v kryptě Kostelíčka. Chceme moderními, soudobými výtvarnými a visuálními prostředky (spojení oceli a skla) pietním způsobem rehabilitovat kryptu a umožnit kontinuitu jejího původního účelu. Autorem grafického návrhu je PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D. Letos jsme nechali v dílně Ing. Miroslava Liederhause vyrobit další část mobiliáře, tabuli na podestě, upomínku na zakladatele kaple Karla Hyacinta svobodného pána Villani de Castello Pilonico. Deska byla financována z veřejné sbírky pořádané naším spolkem. U příležitosti Dnů evropského dědictví jsme připravili text o historii lázní na Boží Vodě a o vzniku místní pstruhárny a liběchovského rybářstvím, text se stal podkladem pro vznik informační tabule, kterou jsme nechali vyrobit společně se společností Líheň Liběchov s.r.o. Podobné informační tabule jsme pořídili v loňském roce před vchodem do Kostelíčka a v roce 2020 do prostranství před Klácelku. Návrh nového výtvarného zpracování čtrnácti zastavení křížové cesty v provedení malířky MgA. Jitky Navrátilové, který byl poprvé vystaven letos během obřadu Křížové cesty na Velký pátek, je nyní nainstalován uvnitř Kostelíčka. Také si myslíte, že by se barokizující styl výtvarného zpracování hodil k barokním kapličkám?“ Informace o projektu zdroj Liběchov sobě | Facebook.

Kaple sv. Ducha, Božího hrobu a sv. Kříže v Liběchově je od roku 1958 kulturní památkou a první zmínka o Kostele svatého ducha na Liběchovem pochází ze 14. století. Ve třicetileté válce byl však vypálen a pozůstatky původní stavby se nedochovaly. Na spáleništi byla vystavěna nová kaple s patronátní rodovou hrobkou v roce 1654. Později roku 1734 byla kaple přestavěna ve vrcholně barokním slohu.

3 komentáře:

  1. Vznik a činnost takového spolku je prostě k nezaplacení.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji, co dovedou občanská sdružení zachránit. Smekám!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, těmhle aktivitám moc fandím a věřím, že spolku povede vše dotáhnout do zdárného konce. Kostelíček by si to zasloužil ;-)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.