neděle 11. září 2022

"příběhy duše"


Od brzkého rána zpracovávám dvě reportáže ze včera a těch fotek panebože! Nenávidím už fotky, na počátku se vám zdají všechny zajímavé, ke konci, když se přiblížíte už k naprosto nemožnému počtu a říkáte si, panebože na to nikdo už nebude koukat u toho článku, začnete vyhazovat i to, co byste normálně použili. Ale je pravda, že čtenáři mají fotky rádi a rádi hledají sami sebe, což já úplně nechápu. Já se děsím, když mě někdo na akci vyfotí, ale to se stává opravdu málokdy, protože od toho jsem tam naštěstí já. 
Už mě bolí i hlava a to mi zbývá ještě napsat jeden článek. Tak dnes jen rychlovka na blog.
Včera jsem nakousla téma Týdnů pro zdraví a dnes sem dávám článek. Název jsem ukradla z projektu, který v Mělníku poběží. Do článku jsem odkaz na deset skutečných příběhů lidí nedala, abych projekt nezkazila. Počítám ještě s článkem po ukončení projektu, kde už odkaz bude. Ale pro vás tady příběhy dávám a jeden sem i kopíruju.
Mějte pohodovou neděli, já si musím chvíli odpočinout, než budu pokračovat v práci.

Valerie, 55 let

„Znovu jsem od nich utekla. Spolykala jsem prášky. Znovu mě odvezli do nemocnice – nejdřív na internu, pak na psychiatrii. Pamatuji si, že jsem neotvírala oči, jenom slyšela hlasy lidí kolem, jak mě dávali do sanitky, něco mi dělali, pak už v nemocnici jsem cítila, jak mě myjí, slyšela různé stroje. A potom najednou všechno zmizelo a ozval se takový zvuk, jako když se vypustí vana, a mě jako by něco někam vtáhlo.“

Týdny pro duševní zdraví na Mělníku. Seznamte se s Příběhy duše, příběhy skutečných lidí

Projekt Týdny pro duševní zdraví vstupuje do svého 33. ročníku a probíhá každý rok po celé České republice od 10. září, což je Světový den pro duševní zdraví, do 10. října. I letos jako každoročně nabídne zajímavý program v podobě koncertů, happeningů, výstav, divadelních a filmových představení, workshopů, kulatých stolů, besed a spoustu dalších událostí.

V mělnickém regionu se zapojuje do osvětové kampaně Týdny pro duševní zdraví FOKUS Praha – Komunitní tým Mělník, který připravil zajímavý projekt, jehož součástí jsou příběhy skutečných lidí, kterým do života vstoupila duševní nemoc.

Deset skutečných příběhů je připraveno ve stojáncích v kavárně Kafe Mělník ve Věži, kde si mohou zájemci přečíst Příběhy duše u dobré kávy po celý měsíc.

Na téma duševního zdraví se uskuteční i přednáška, kterou připravuje Fokus Praha na pondělí 10. října v Městské knihovně Mělník.

Světová federace pro duševní zdraví (WFMH) pro rok 2022 stanovila na základě veřejného hlasování hlavní téma Světového dne pro duševní zdraví: Udělejme z duševního zdraví a well-beingu globální prioritu pro všechny!

Podrobné informace k Týdnům pro duševní zdraví a k programu v jednotlivých regionech jsou zveřejněny na Týdny duševního zdraví - Týdny pro duševní zdraví (tdz.cz).

4 komentáře:

  1. Marti, pokud jde o výběr fotek, tak ti rozumím. Já nepíšu do novin, ale jen na blog, ale když mám do článku vybrat fotky, tak je to taky boj :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, u nás v Královéhradeckém kraji začíná Týden duševního zdraví od 12. září, zrovna jsem si o tom četla. Přeju hezký nový týden, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se kouknout, jak to je u nás… A souhlasím, výběr fotek je boj.
    Marti, měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tak tady dobře vím, o co jde. Nechci se tu o tom rozepisovat, ale já jsem si duševní nemocí dlouhou léčbou prošla. Není to nic příjemného a kdo to neprožil, neuvěří...Kritizovat je snadné a radit také, ale kdo neví, o co skutečně jde, tak to nikdy nepochopí. Musel by si to prožít na vlastní kůži. Víc o tom psát raději nechci. Měj se hezky a přeji Ti hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.