čtvrtek 29. listopadu 2018

křest


Dnes si to trochu ulehčuji. No, možná o trochu víc, ale právě jsem dopsala reportáž ze včerejšího křtu nové unikátní publikace a nechci se mi vybírat, co mohu dát na blog vzhledem k ochraně osobních údajů a co ne, takže tady zveřejňuji článek, který už vyšel. 
Dovolím si přidat pár fotek ze včerejška. Křtila herečka, zpěvačka a moderátorka Jitka Čvančarová, která je mělnickou rodačkou a autor je rodinným přítelem. Jitka Čvančarová je velmi sympatická a příjemná a při povídání s ní jsem pochopila, proč s ní není žádný rozhovor. 
Ona je totiž nedává. Nicméně jsme se dohodly, že jí pošlu svoje již vydané rozhovory a ona se rozhodne, zda mi jako jediné rozhovor dá. Tak mi držte palce, pokud se mi to povede, určitě dám rozhovor i na blog. 
Jo avizovaná Eva Pilarová se kvůli zdravotním problémům omluvila. 
Což ovšem moje mamka samozřejmě věděla o pár dnů dřív než sám autor publikace 😀
Prosím tě Pilarka tam určitě nebude, protože je po úrazu...

P.S. A ještě něco ze včerejška jen pro vás. Jitka Čvančarová je moc příjemný a bezprostřední člověk, takže když měla křtít knihu šampaňským, poprosila starostu města, aby nastavil pod knihu skleničku. "Já jsem ze spořivé rodiny, tak se přece šampaňské nebude lít na zem."
Herečka se věnuje hodně charitě a spolupracuje s Nadací nemoc motýlích křídel. Doufám, že se rozhovor povede a já se dozvím víc.





Proměny Mělníka během dvaceti let zachycuje unikátní publikace

Mělník - Mělník na starých fotografiích 1970-1989 je název nové knihy, jejíž slavnostní uvedení připravili Karel Lojka, Martin Klihavec a vydavatelství Baron.
Kniha obsahuje 420 unikátních fotografií známého mělnického fotografa a milovníka historie Karla Lojky. Snímky zachycují proměny města Mělníka v letech 1970 až 1989. Ukazují vzhled náměstí Karla IV. i Podolí před velkými demolicemi celých ulic a bloků domů, zachycují výstavbu nových budov, které v městě postupně vznikaly, jako poliklinika, školky, školy, plavecký bazén, obchodní domy a spoustu dalších staveb. Všechny fotografie jsou opatřeny textem, který popisuje vyobrazená místa.
Kniha obsahuje 420 unikátních fotografií známého mělnického fotografa a milovníka historie Karla Lojky.Karel Lojka začal fotit ve svých dvaceti letech a od počátku se věnoval dokumentárním snímkům. Postupně začal fotografovat mizející objekty ve městě i v blízkém okolí po dobu téměř dvaceti let. Později začal pořizovat srovnávací snímky a využíval tak své archivní negativy. „Chtěl jsem hlavně zaujmout mladé lidi, které zajímá historie Mělníka, a proto jsem začal fotografie zveřejňovat na facebooku a začal jsem k tomu psát stručné články,“ říká Karel Lojka.
Kniha vznikla v podstatě na přání členů skupiny na sociální síti s názvem Mělník – historie a současnost. Skupinu, která dnes čítá více než 3000 členů, založil Karel Lojka a některé svoje fotografie zde zveřejňuje a komentuje.
Křest knihy se uskuteční ve středu 28. listopadu v 17 hodin v obřadní síni mělnické radnice na náměstí Míru. Knihu pokřtí populární zpěvačka Eva Pilarová a mělnická rodačka, herečka Jitka Čvančarová.
Marta Dušková
Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/promeny-melnika-behem-dvaceti-let-zachycuje-unikatni-publikace-20181105.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/promeny-melnika-behem-dvaceti-let-zachycuje-unikatni-publikace-20181105.html

18 komentářů:

  1. Kedze som zanietena sledovatelka ceskych filmov a serialov, Jitku poznam a mam ju velmi rada... Posobi velmi prijemnym dojmom a rada si precitam tvoj rozhovor s nou... Marti prajem ti pekny den... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, já seriály moc nesleduju, ale Jitku samozřejmě znám. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Marti, držím palečky, aby Ti rozhovor s Jitkou Čvančarovou vyšel. Mám ji jako herečku ráda a ráda se o í dozvím něco nového.
    Kniha je určitě krásná a zajímavá. Před pár roky jsem měla možnost vidět staré fotografie Jihlavy a bylo zajímavé sledovat, jak se město měnilo. Někdy bohužel k horšímu jako v případě stavby Prioru na jihlavském náměstí.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, uvidíme, jestli se povede nebo ne. Uvidíme, určitě se to tady dozvíš. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti, já Ti v dobrém závidím setkání s milým a sympatickým člověkem .Taky jsem se s několika setkala na vernisážích obrazů u nás , ale většinou mi to vždy nějaká blbka trochu znepříjemnila chováním.Měj hezké dny
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, já jsem se i v minulém pracovním životě setkávala se známými osobnostmi a "osobnostmi", takže to pro mě není až tak zvláštní. Což se mi někdy zdá škoda. Měj se krásně a blbkami se nenech otrávit, jsou všude.

      Vymazat
  4. Marti, držím palce, ať od Jitky Č. dostaneš výjimku. Určitě by to stálo za to :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to byla určitě zajímavá akce. Držím pěsti na rozhovor, snad se ti to povede.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ano byla a paradoxně se mi tam vůbec večer nechtělo. Vždycky si něco nadšeně naplánuju, a pak jsem otrávená, co že jsem si to zase vymyslela. Ale nakonec to bylo jako vždy. Když se nechce, je to dobré a článek dnes vyšel dokonce na titulní straně deníku, tak mám radost. Měj se hezky.

      Vymazat
  6. Ahoj Marti!
    Kniha je určitě moc zajímavá!!! a hlavně je v ní zachycena dokumentace změn- to mám ráda..Držím palce, ať rozhovor vyjde!!
    měj krásný večer Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ahoj, moc tě zdravím a děkuji. Měj pohodové dny.

      Vymazat
  7. Taky držím palce, ať rozhovor klapne. A knížka vypadá dobře, hlavně srovnávací fotografie budou určitě zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, hlavně panu Lojkovi se povedlo zachytit i demolice různých objektů, které nikde zachycené nejsou, nikdo to nedokumentoval. Kniha je tedy opravdu jedinečná. Měj hezký pátek.

      Vymazat
  8. Marti, je dobře, když se takové knihy o městech povedou. Moje maminka je z Kladrub a knihy o vesnici jsme jí před lety nadělili jako dárek. Byla nadšená - chápu to, četla o lidech a místech, které důvěrně znala. V Mělníku je to jistě stejné!
    Držím palce, ať rozhovor klapne, těším se zdravím,
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano určitě pro starousedlíky mají takové počiny hodnotu. My tu bydlíme pět let, takže mi zatím nemůžeme nic srovnávat. Měj se krásně.

      Vymazat
  9. Je moc dobře, když takové knihy vyjdou. Držím malíčky, aby Ti rozhovor dopadl ( proč malíčky? u nás se říká- kolik palců, tolik chyb :-))) ).
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to s těmi malíčky slyším poprvé :-) Musím si to zapamatovat. A jestli to pomohlo, uvidíme. Měj se hezky.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.