pondělí 12. listopadu 2018

si to ani nezasloužím ...



Jsem naprostý lempl a ignorant, co se týká pokojových kytek, ale to už jsem tady psala mnohokrát.
 Zahrada se zalévá pořád, ale doma???
Občas něco svou velmi sporadickou péči zničím, tak mě překvapuje, že vůbec u mě něco kvete. 
Ani si to nezasloužím.
U mě prostě vydrží silný jedinci, kteří se sami o trochu vody přihlásí. Chtěla bych se zlepšit. Dřív jsem se vymlouvala na to, že jsem tak pracovně vytížená, že si prostě na ty chudáky vůbec nevzpomenu. Teď teda tahle výmluva pozbyla smysl, páč většinou pracuju z domova. 
A několikrát za týden si říkám, panebože musím zalít kytky. 
Jen to dopíšu a jdu na to.  
Bohužel tenhle slib málokdy splním, páč jej prostě v paměti neudržím.
Takže začíná mi kvést vánoční kaktus, kvete mi neustále kytka, zas nevím, jak se jmenuje, kterou mám už snad patnáct let. A zjistila jsem, že kvete, když ji nechám jen tak. Když se snažím ji nějak upravovat to hezčího tvaru a zastřihnu, přestane na půl roku kvést. 
To je přesně můj "člověk", přílišná péče ji hubí, stejně jako mě.



Z kytky, kterou jsem dostala k narozeninám od bratra a švagrové, jsem měla nelíčenou radost, protože mi v posledních dnech něco na značkách ubylo. 
Ale zároveň je to pro mě hodně zavazující. 
Nejsem si jistá, jestli to pro mě není trochu jako perly sviním. 

P.S. Včera jsem zalila všechny kytky.




18 komentářů:

  1. Marti, jako bys psala o mně. Snažím se zalévat kytičky určitý den v týdnu, ale někdy na to zapomenu a večer si říkám, zaliji je zítra. Někdy ani to zítra nevyjde. Proto jsem vděčná za každý kvítek, který se objeví. Teď skromně kvete fialka. A tak říkám, že alespoň zdobí listem. Přeji Ti krásné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, s fialkami to mám podobně. Málo kvetou, ale mají hodně listů :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Bylo, nebylo, kdysi dávno, milé děti /ženy/, ještě v dobách, kdy nebyly blogy, ale internet už fungoval, bylo jedno malé milé debatní místo, kam si ženy chodily pokecat... a jedna z nich tam jednou týdně nakoukla a ponechala prostý vzkaz Zalej kytky! A bylo to super, ptž se každá z nás zamyslela, a většinou šla... zdraví Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kočko, takové vzkazy mi psala moje asistentka, když měla dovolenou :-) Bála se, že než se vrátí, všechno zahyne. Potřebovala bych vzkazy i teď. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, já zalévám tak 1 x max. 2x za týden a spíše málo, protože přelití kytičkám také nedělá dobře. Kaktus už mi kvete, ale letos o hodně méně, než loni, má jen pár kvítků.
    Zato Tobě toho kvete, nádhera.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já se bojím tady i přiznat časový postup mého zalévání. Vlastně žádný nemám, nemám termíny. Bohužel zaleju, až se někdo přihlásí, až někomu upadne list :-) Jsem děsná, tak nevím, za co ta odměna :-) Měj pěkný týden.

      Vymazat
  4. Marti, ona některým pokojovkám přemíra péče škodí! Vánoční kaktusy mi taky začínají kvést...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no přílišná péče u nás fakt nehrozí. Měj hezký den.

      Vymazat
  5. :o) já taky, konev od dešťovky stále ve verandě :o) nepochopím, že jí nikdo neodnesl na své místo. Zalejvala jsem od pátku, skutek až v neděli večer.
    Měj se hezky.
    P.S. kaktus závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, u tebe to ještě není drama, to je v normě :-) Měj se hezky a uvažuju, že si zalévání nastavím do svého elektronického kalendáře s upomínkou, jako mám pracovní schůzky. Jen nevím, jestli to pomůže :-)

      Vymazat
  6. Ono někdy méně znamená více...A u některých kytek to platí také. Já zalévám jednou týdně, většinou to dodržuji, ale ne všem květinám se daří. Vánoční kaktus mám takový pěkný kompaktní, ale kvítek na něm neuvidíš. Za to Tobě kvete Marti krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, no pro jsem napsala, že si to nezasloužím :-) Možná se mi květením všichni připomínají, proboha dej nám konečně vodu! Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, pestuješ nenáročné kvietky ... stačí im tvoja občasná starostlivosť a vodno, že sa im u vás páči. Na posledných fotkách je Lopatkovec ... na pestovanie nenáročný, nemá rád priame slnko a preliatie. Tiež ho bčas zalejem až keď mu ovisnú listy ... skrátka, tiež zabúdam ... hi hi ... Prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, jenom nenáročné u mě přežijí :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Tak já se přiznám, že mi doma dlouhodobě nevydržela ještě žádná kytka - umořím všechno :-(. Momentálně nemám doma ani jednu ... Ale asi si zas nějakou koupím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, záleží, kolik si jich měla celkem :-) U tebe se ani nedivím. Jsi hodně v práci a pak si velká turistka, tak není čas. Já to chápu. Hezké dny můžeš mít i bez kytek.

      Vymazat
  9. Kytky domácí zalévám tak jednou za týden. Ale i tak mi některá sem tam odejde. Nebo spíš se z ní stane nepohledný stvol, takže ji buď doslova zlikviduji nebo část z ní využiji jako oplégr, či řízek a vypěstuji novou.
    Náhodou máš ty kytky OK!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jednou týdně ani omylem :-) No každému občas něco odejde. Měj pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.