úterý 13. září 2022

nahlédnutí do historie - pokračování










Včera jsem psala příspěvek ze soboty z Dolních Beřkovic a zmínila jsem se, že zámek byl nedostupný. No, on je zámek v Dolních Beřkovic veřejnosti nedostupný pořád, ale před 4 lety jsem se dostala aspoň do okolí zámku a do kaple právě v rámců Dnů evropského dědictví. Zjistila jsem, že letos se spolupráce se zámkem nepodařila a zámek prý v podstatě slouží jen filmařům. Jeli jsme pouze okolo a já jsem si nevšimla žádné změny a je prý ve stejném stavu jako před těmi čtyřmi lety, ptala jsem se obyvatel Beřkovic.
Takže jsem vyhrabala fotky na blogu, protože uložené je nemám, když mi před dvěma roky odešel harddisk, přišla jsem o fotky, protože jsem lempl na archivování.
Bohužel jsem zjistila, že většina fotek zámku je v koláži, zřejmě jich bylo tenkrát hodně, ale aspoň něco. Tak vytahuju na světlo znovu místo, kam už se nepodívám, pokud bude pořád veřejnosti nedostupný, což je velmi pravděpodobné, a ani vy.
O zámku jsem psala ve dvou článcích v roce 2018 deštivá sobota a deštivá sobota - pokračování a odsud mám i fotky a některé dávám znovu. 
Zámek byl vybudován na místě bývalé tvrze v 17. století a patří samozřejmě rodu Lobkowiczů, jako většina v tomto regionu. A jediná část, která je skutečně nově a krásně zrekonstruovaná je kaple, která je mladší, pochází z roku 1853.





Kdo máte chuť, můžete si přečíst ty články, co jsem psala.
Na fotky zámku a kaple se můžete ale podívat hned.
Všem vám moc děkuji za milé komentáře, které mi zanecháváte a na které nestíhám odpovídat. Ale čtu a těší mě.
Mějte pohodový den.








3 komentáře:

  1. Stavba jako taková je pěkná, škoda, že je veřejnosti nepřístupný.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, bohužel je v okrese Mělník těch staveb nepřístupných a v dezolátním stavu hodně, povodně se na tom podepsaly asi nejvíc.Provozovat prohlídky zámku by se Lobk. asi nevyplatily? a bez peněz dneska nic neopravíš.
    I tak díky za tento článek a foto. Mějte se v C. báječně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda jsem nahlédla, moc ráda bych se podívala osobně...
    Marti, děkuji a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.