neděle 17. dubna 2022

jak kvákají žáby



Tak dnes reportáž ze čtvrteční výstavy. Už vyšla v magazínu, takže na všechny fotky se můžete podívat tady. pokud vás to zajímá. 
Výstava o obojživelnících a obzvlášť o žábách, jejichž počty v Čechách se snižují každým rokem a jsou tedy chráněny. Právě teď dochází k jejich přesunu vzhledem k rozmnožování, ale už dávno se nestaví koridory jako dřív. Dřív vzhledem k velkému počtu žab se stavěly při silnicích, aby žáby nebyly ohroženy auty. Podle odborné zooložky se snížily jejich počty z tisíců na stovky a v současné době jsou jich jen desítky, a tak médii prochází upozornění pro řidiče, aby si všímali těchto tvorů, kteří se na komunikaci mohou objevit, a pokud nebudou přeneseni do bezpečí, jejich počet se opět sníží.
Součástí vernisáže byla i zajímavá přednáška a dozvěděla jsem se spoustu nových informací aktuálně především o rozmnožování, které právě teď probíhá. 
V teráriích, která jsou součástí výstavy, jsem někde ani pouhým okem nenašla obyvatele, takže moc fotek tady není. 
Mějte pohodovou velikonoční neděli. Na zítra mám pro vás reportáž ze včerejších velikonočních trhů a v dalších dnech výstavu v netradičním prostředí. Teď se mi těch reportáží nějak nakupilo.





Muzejním sálem se rozeznělo autentické kvákání žab
Marta Dušková

V Regionálním muzeu Mělník byla čtvrteční vernisáží zahájena výstava s názvem Obojživelníci ve svém živlu. Autentické kvákání žab doplnilo výstavu netradičních podvodních fotografií obojživelníků a součástí vernisáže byla i zajímavá přednáška muzejní zooložky Marcely Holubové a živé ukázky vybraných druhů obojživelníků.

Expozice výstavy představuje obojživelníky v různých vývojových stádiích od vajíček a larev a přibližuje jejich zajímavý průběh života, kde jako obojživelníci střídají vodní i suchozemské prostředí. Výstavu je možné navštívit do 15. května.

V malém sále muzea je připraven pro nejmenší děti interaktivní koutek, který je tematicky zaměřen na život obojživelníků.

Terária s obojživelníky, kde je k vidění mlok, čolci, skokan a ropucha, jsou k vidění na výstavě po celou dobu vyjma následujících termínů, kdy nebudou pro veřejnost přístupná z důvodů probíhajících programů pro školy, přednášek a biologických soutěží:

19.dubna 9:00 – 11:00 20. dubna 9:00 – 11:00 21. dubna 9:00 – 13:00 22. dubna 9:00 – 14:00 23. dubna 11:00 – 17:00 26. dubna 9:00 – 11:00 28. dubna 9:00 – 12:00 4. května 9:00 – 11:00 5. května 9:00 – 11:00 6. května 9:00 – 11:00 10. května 9:00 – 11:00 12. května 9:00 – 16:00 13. května 9:00 – 11:00












5 komentářů:

  1. Marti, zdravím Tě z chalupy, za kterou je rybník. A tam je žabiček hodně, tady je každý rok i tolik motýlů, lezou tu roháči, kteří už moc vidět taky nejsou... A těch ptáčků... Je tu tak krásně. Užij si sváteční neděli. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Každá výstava má něco do sebe. Takže podívat se do říše žab není na škodu.
    Hezkou Velikonoční neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taková akce musela být zajímavá. O něčem takovém jsem netušila. Povedené, takhle by to mělo vypadat. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tvoje reportáž ze žabí výstavy mi připomněla, jak jsme na Šumavě na dovolené narazili na obrovskou louži, ve které byly pulci v různých stádiích vývoje - někteří ještě pulci jen s ocáskem, některým už začínaly růst nožičky...

    Hezkou veolikonční neděli

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotky a i živí zástupci!
    Určitě hodnotná výstava.
    Marti, měj hezké velikonoční pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.