čtvrtek 14. dubna 2022

kniha roku

Včera mi vyšel článek, který je zase trochu informativní a možná i o knize roku víte.
V pondělí byly vyhlášeny ceny Magnesia Litera a knihou roku se stala kniha o Gottovi. 
Ani jsem nevěděla, že něco takového vyšlo.
Není to biografie, ale Gott je zasazen do dobových politických i uměleckých souvislostí. 
Další oceněné knihy v jedenácti vyhlášených kategoriích najdete v článku. 
Dovolím si přidat i recenzi na knihu, kterou jsem našla na netu:
"Hvězda, mýty — a skutečnost. Největší popovou hvězdou v Československu byl Karel Gott — a v jistém smyslu jí v Česku zůstává dodnes. Jeho příběh však není tradičním vyprávěním o hudebním velikánovi. Gottův osud totiž nelze oddělit od dějin zdejší společnosti a politiky. V šedesátých letech se mladý zpěvák stal jednou z tváří kulturního uvolnění, zatímco v těch sedmdesátých souzněl s obdobím cenzury a ztráty historické paměti. Pozdější éra trhu a demokracie pak zacházela s jeho legendou, aniž se ptala na stíny u jejích kořenů. Gottova sláva a jeho hvězdná image jsou přitom vše, jen ne samozřejmé: po celou dobu svého života zůstal Gott vypravěčem a zároveň strážcem vlastního příběhu. A tím pádem i příběhu o Československu, hudebním průmyslu, vyjednávání ve zdejší kultuře, mocenských bojích a síle médií. Nezávislý portrét Karla Gotta od hudebního publicisty Pavla Klusáka tento příběh vypráví s důrazem na ověřená, nová a málo známá fakta. Kniha Gott proniká za léta šířené mýty a zaplňuje bílá místa v událostech kolem Las Vegas, „cvičné emigrace“ a Anticharty. Také líčí vývoj tuzemského showbyznysu i společnosti. Osudy Karla Gotta jsou totiž tak trochu historií nás všech".

Četl někdo z vás tuto knihu? Podělte se.
Mějte pohodový den.


Knihou roku se stala kniha Gott. Československý příběh
Marta Dušková

Na slavnostním večeru na Nové scéně Národního divadla v Praze v pondělí 11. dubna byli vyhlášeni vítězové letošního ročníku cen za literaturu Magnesia Litera 2022.

Knihou roku se stala kniha Pavla Klusáka Gott. Československý příběh. Kniha získala i cenu Vítěz Aktuálně.cz Litera za publicistiku v roce 2022. Není to klasická biografie české popové hvězdy, autor zasadil Karla Gotta do širších souvislostí politických a kulturních dějin.

Na úvodním skupinovém fotu vítězů letošního ročníku je zleva Tereza Dobiášová, která získala DILIA Literu za debut roku za román Tajemství, Martin Mikeš, syn Vladimíra Mikeše, který za sbírku Odkud to přichází? získal Moleskine Literu za poezii, Jan Žďátek, vítěz kategorie Litera za naučnou literaturu s knihou Ohroženi hmyzem?, Pavel Tomeš, který s knihou Až na ten konec dobrý zvítězil ve čtenářském hlasování Kosmas Ceny čtenářů, Marka Míková, autorka knihy Kabát a kabelka (Litera za knihu pro děti a mládež), za ní spolueditoři knihy Lipnická bible (Litera za nakladatelský čin) Lucie Doležalová a Karel Pacovský, Pavel Klusák jehož kniha Gott. Československý příběh se stala knihou roku a ovládla i kategorii Aktuálně.cz Litera za publicistiku, překladatelka Michala Benešová (Litera za překladovou knihu za překlad románu Jacka Dukaje Led), Stanislav Biler (Palmknihy Litera za prózu za román Destrukce), Kateřina Panou (Magnesia blog roku za blog Řecké štěstí) a nakladatel Lipnické bible Ladislav Langpaul. Foto Jakub Hněvkovský.

Letos se uskutečnil dvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera. Ceny Magnesia Litera jsou udělovány nejlepším knihám uplynulého roku v jedenácti kategoriích, které zahrnují ceny Litera za nakladatelský čin, Litera za naučnou literaturu, Aktuálně.cz Litera za publicistiku, Litera za překladovou knihu, Dilia Litera za debut roku, Litera za knihu pro děti a mládež, Moleskine Litera za poezii, Palmknihy Litera za prózu, Magnesia Litera – Kniha roku, Kosmas cena čtenářů, Cena Magnesia Blog roku. 

Podrobné informace k cenám za literaturu jsou zveřejněny na Magnesia Litera - Oceňujeme a propagujeme kvalitní literaturu (magnesia-litera.cz).

3 komentáře:

  1. Nečetla jsem, ale slyšela kladné ohlasy - prý je to skutečně publicistika, nikoliv bulvár (tak on by asi bulvár ML nedostal) a je tam i hodně o fungování tehdejšího hudebního světa, naopak se prý skoro nevěnuje soukromí KG.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Ani já ji nečetla, jen je o ní hodně slyšet.
    Marti, přeji krásný sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marti o této knížce nevím a ani jsem o ní nečetla. Já se o knihy o hercích a zpěvácích moc nezajímám. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.