středa 6. dubna 2022

sharenting aneb příliš mnoho informací

O národním projektu a tématech, kterými se zabývá, jsem už tady psala. Myslím E-Bezpečí, které se zabývá a zaměřuje se na rizikové chování na internetu. Nedávám sem na blog všechna témata, o kterých píšu, ale tentokrát je téma podle mě natolik zajímavé, že jej dávám i sem. Týká se rodičů a jejich přílišného sdílení fotografií či videí dětí, které odhalují někdy velmi citlivé a důvěrné údaje o dětech. Ne nekritizuji, to mi nepřísluší. A není ani kritika v článku, který jsem včera psala a je jen upoutávkou na nový výzkum.
Ale tohle téma mě vedlo k zamyšlení. Já zveřejňuji fotky vnoučat a události kolem nich jen na blogu a vždy se radím s jejich mámou a žádám o souhlas. Rovněž, když píšu něco o nich, nemyslím reportáž z výstavy, ale když řeknou něco vtipného či zvláštního, vždy se radíme, zda to zveřejnit, aby je to v budoucnosti třeba nějak nepoškodilo. 
Ale naopak, aby se tomu zasmály, aby věděly o svém dětství, ale zároveň aby třeba v pubertě nebyly centrem posměšků. A navíc blog je trochu něco jiného než facebook či instagram. 
I když je návštěvnost mého blogu docela vysoká v posledních letech, srovnávat jej se sociálními sítěmi nelze. Navíc je už zapotřebí článek otevřít a přečíst, není to naservírované hned na kouknutí. A ani by být nemělo. Dcera také zveřejňuje jen nevinné fotky dětí, které zaznamenávají důležité události v životě bez nějakých důvěrných informací, například pasování na prvňáčka, což je důležitý milník v životě malého člověka...
A jde tady v mém rozboru jen o pocity děti, ale samozřejmě na internetu číhá i spoustu jiného nebezpečí, kterým se dnes zabývat nebudu. 
Tak dnes je to vše. Zamýšlela jsem se nad tím, co se může zdát v přítomnosti naprosto nevinné, může v budoucnosti dítěti způsobit problémy. A v době internetu naše omyly nezmizí, zůstávají v online prostoru už napořád a nejde je jen tak vymazat. 
Mějte pohodový den.

P.S. Dáši, k tomu difuzéru u včerejšího příspěvku, vím, že ten můj už nemají, ale uvažuji o těch dalších, které vypadají, že jsou ze stejného zdroje a tedy je to záruka kvality.


Sdílíte na internetu fotografie a videa svých dětí při různých činnostech?
Marta Dušková

Národní projekt E-Bezpečí, který je zaměřen na oblast rizikového chování na internetu, realizuje letos další výzkum. Tentokrát je zaměřen na fenomén sharenting u českých rodičů, tedy na sdílení osobních a dalších citlivých údajů dětí v online prostředí.

Termín sharenting souvisí s konceptem „příliš mnoho informací“. Rodiče sdílí fotky svých dětí a osobní a další citlivé údaje o dětech v online prostředí, videa a popisy aktivit malých dětí. Dětští psychologové se zabývají tím, že přílišné sdílení důvěrných informací o dětech může významně ovlivnit jejich děti a pravděpodobně i celkově rodinný život.

Výzkum, do které se mohou rodiče zapojit, sleduje, jaké materiály rodiče o svých dětech sdílí v online prostředí, zda je sdílí se souhlasem dětí, či zda znají potenciální rizika se sdílením spojená. Informace z výzkumu jsou důležité pro zlepšení prevence a také bezpečnosti dětí v online prostředí. Do výzkumu je možné se zapojit prostřednictvím dotazníku Sharenting u českých rodičů (Stránka 1 z 7) (office.com), informace jsou zcela anonymní a je nutné odpovídat pravdivě, aby data byla použitelná. Dotazník je určen pro rodiče dětí mladších 18 let.

Výzkum realizuje tým projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci s podporou společnosti Microsoft ČR. Veškeré údaje o respondentech (demografická data) budou využita pouze a výhradně ke statistickému zpracování, nikoli ke komerčnímu či nekomerčnímu využití. Data jsou anonymizována a nejsou a nebudou předávána třetím stranám. Podrobné informace jsou zveřejněny zde Sharenting u českých rodičů - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz).

4 komentáře:

  1. Řekla bych to asi tak: Všeho s mírou.
    Hezký den|!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to jsi zase vybrala zajímavé téma. Já rodinné fotografie vůbec nezveřejňuji. I když ukládám fotografie na Zoneramu, tak ty rodinné většinou uzamknu heslem, které sdílím jen s rodinou. Nejsem zastáncem zveřejňování rodinných fotografií. Myslím si, že zachovat si soukromí je velice důležité. Sice dávám fotografie z výletů a navštívených míst, ale fotografie dětí nezveřejňuji i když už mám vnoučata dospělá. Na Facebooku už vůbec ne a pokud fotku dám, tak není vidět do tváře.. Nemám tam stovky lidí v přátelích, protože to není důležité kolik jich je, ale jací jsou a kteří jsou mi blízcí. Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Já nějakou rodinnou fotku občas dám do uzavřené skupiny, veřejně na FB je nesdílím a nikdy jsem to nedělala. Občas někdo z mých blízkých pronikne na nějakou momentku na blog, ale to je obvykle jen z dálky (dávám na blog fotky, kde lidi nejsou ústřední motiv) - zrovna v jednom z nedávných článků šaškuje mé dospělé dítě na jedné z vyhlídek (jinou jsem neměla, tak co s ním, že...;-))
    Marti, hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Osobní fotky nesdílím, snad jen Aarona - toho jsem se tedy neptala, jestli můžu :o)
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.