úterý 19. dubna 2022

výstava v klášteře

 
O rekonstrukci chátrající památky Kláštera obutých augustiniánů v Mělníku jsem psala vloni několikrát a několik článků bylo i na blogu, například tady tak trochu vyzobaná slunečnice: záchrana chátrající památky (vyzobanaslunecnice.blogspot.com). Psala jsem v době rekonstrukce, dnes už o klášteře nepíšu, protože by to už byla reklama. Klášter byl zrekonstruován na Senlife - domov seniorů v nezvykle krátké době a dnes je to krásné místo k životu. Přiznám se, že ve čtvrtek na výstavě jsem tam byla poprvé, přestože byla možnost jej navštívit i během rekonstrukce. Nestihla jsem ani vernisáž výstavy instalované v historických prostorách kláštera, tak jsme se na výstavu vypravili a moc se nám líbila. 
Tak pojďte se podívat na výstavu se mnou, níže je i článek, který včera vyšel. 
Na jeden obraz, který jsem bůhví proč nenafotila, myslím od toho čtvrtka, protože jsem se do něj zamilovala. Jen doufám, byla jsem požádána o napsání článku o další rekonstrukci tohoto historického místa, takže tam půjdu znovu, že už je prodaný. 
Aby mě nenapadlo si jej koupit. Mému muži se taky líbil moc, ale už nemáme obrazy kam dávat, nasbírali jsme jich za celý svůj společný život docela dost. Tady se můžete podívat na stránkách malířky na obraz s názvem Malá Afgánka. 
Mějte pohodové úterý.














Klášter obutých augustiniánů je nyní i galerií
Marta Dušková

Klášter obutých augustiniánů v Mělníku na Pšovce, unikátní historická budova prošla před časem neuvěřitelnou proměnou a z chátrající chráněné kulturní památky se stalo opravdu krásné místo k životu během neuvěřitelných několika měsíců. Vznikl zde Senlife – domov pro seniory, přívětivé a přátelské místo, které se otvírá i veřejnosti.

V současné době je možné v prostorách domova shlédnout výstavu obrazů Věry Šurmanové, kterou lze navštívit do 6. května.

Proměna historických prostor kláštera touto výstavou v galerii není překvapivá, jako by prostory byly určeny k instalování uměleckých děl, jako by k tomu přímo vybízely. Ředitel domova Lukáš Drásta upřesnil, že tato výstava nebude poslední. Je v plánu otevírat prostory veřejnosti prostřednictvím dalších kulturních počinů a akcí.

Autorkou současné výstavy je Věra Šurmanová, jejíž témata obrazů jsou především krajiny, rostliny, a i abstraktní témata. Na výstavě najdou návštěvníci mimo jiné i zajímavé portréty a výstava je prodejní.










6 komentářů:

  1. Martičko, ty jsi geniální! zrovna před týdnem jsem se ptala sestry ( jezdí hlídat vnuky do Mlazic ) zda klášter je už zpřístupněn nebo ještě v rekonstrukci a co a jak tam bude a ona nic nevěděla, že prý mi to zjistí.Dnes jsem měla jet na Mělník na endokrinolínu, ale sešlo z toho, jsem nastydlá.
    Pozdrav panu P. a Kočce. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tak moc dobře když se podobná místa zvelebí a účelně se využijí. Musí být příjemné procházet se výstavou v takovém prostředí.
    Hezké odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je nádherná výstava. Hodně z těch obrazů se mi moc líbí a nejen krajinky, ale třeba ta sedící dívka. Je to nádhera. Děkuji za úžasnou podívanou. Měj se moc pěkně a pohlaď za mě Sáru.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, krásná výstava na krásném místě. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, oživení takových míst mi dělá vždycky radost. Podle fotek to je moc příjemné místo.
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, díky za nahlédnutí na výstavu v klášteře.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.