čtvrtek 2. května 2024

historie na plotě



V pondělí jsem navštívila libišský krásný kostelík s freskami, už jsem tady o něm psala, a budu psát reportáž o dalších zajímavostech tohoto kostela a tajemství zvonů. Až článek zveřejním, dám jej i na blog. Při té příležitosti jsem nafotila výstavu Na plotě. Níže dávám článek, který vyšel včera na Kanál eM, o čem tato výstava je, koho to zajímá, může číst.
Mějte pohodový den.



Historie na plotě nás přinutí na chvíli se zastavit…

Historické dokumenty a fotografie související s obcí Libiš prezentuje výstava Na plotě, kterou je možné si prohlédnout až do podzimu 2024. Výstava Na plotě je v pořadí třetí a už se stává tradicí.

Letos výstava připomíná mimo jiné mezi osobnostmi obce i americkou sportovkyni českého původu Olgu Fikotovou – Connolly, která v Libiši žila. Atletka-diskařka, mistryně Československa, československá rekordmanka a olympijská vítězka z roku 1956 zemřela ve věku 91 let před pár týdny 12. dubna 2024.

Nápad na pořádání výstavy Na plotě přišel v covidu, kdy chyběly kulturní zážitky. „Tenkrát nás s manželem napadlo ukázat zajímavé historické fotografie všem, abychom se jimi nekochali jen doma a nikdo je neviděl. Dali jsme fotky na bannery, které jsou odolné, takže vydrží“, říká k výstavám prezentovaným na plotě jejich organizátorka Marta Doležalová. „Já uvítám vždy, když mi někdo pošle nebo přinese dokumentaci nebo fotografie týkající se historie Libiše. A co získám, využívám nejen k výstavám, ale i dodávám i do mělnického archivu, aby to bylo k dispozici všem, kdo to budou potřebovat ke studiu či jen tak nahlédnout“.

Expozice jistě zaujme nejen obyvatele Libiše a přinutí zastavit při projíždění okolo. Obecně pojem historie zahrnuje aspekty minulosti, které si lidé připomínají, přemýšlí o nich, pomáhají jim orientovat se v čase a pochopit vliv minulosti na svou přítomnost a budoucnost. Z tohoto pohledu je prezentace historie velmi důležitá.

Výstava Na plotě je instalována na adrese v ulici V Chaloupkách čp. 10.











úterý 30. dubna 2024

rána jako malovaná


V poslední době byla rána, tedy ranní nebe naprosto nezajímavé, které člověka nezaujme a nevrátí se domů pro foťák. Během týdne jsem se ale vrátila domů dvakrát a teď jsem náhodou zjistila, že oba dny byla neděle. Tak dnes posbírané ranní svítání ze dvou dnů. Ještě nevím, jaké bude dnes ráno, zatím je tma, když píšu tento příspěvek. 
Mějte pohodové dny.






 Tohle focení je neděle před týdnem.






neděle 28. dubna 2024

další dveře dokořán


Tentokrát mám pro vás informace o Zámku Lobkovice, který patří rodu Lobkowiczů od roku 1409 a a rodině byl znovu vrácen v roce 1991. V květnu se tam uskuteční velká akce Den řemesel, třeba vás to bude zajímat. Každou chvíli píšu nějakou pozvánku na zajímavou akci a občas mě napadne něco dát i vám na blog.
Tak třeba někoho, kdo to nemá daleko, zaujme tato pozvánka.
Mějte pohodový den.

Řemesla, workshopy, živá hudba, filmy a spoustu dalších zážitků na zámku
Marta Dušková

Akce plná řemesel, workshopů, živé hudby, aktivit pro děti, přednášek, filmů a spoustu dalšího to je Den řemesel. Zámek v Lobkovicích bude patřit v sobotu 11. května v čase od 10.00 do 21.00 hodin oslavě umění a řemesel.

Návštěvníci se mohou těšit na tajemství řemeslných prací, na svět výtvarného umění či workshopy, kde mohou sami tvořit. Program pro děti bude plný zábavy a her.

Po celý den bude na programu:

🔹 Předvádění řemesel od talentovaných řemeslníků
🔹 Interaktivní workshopy a přednášky
🔹 Promítání studentských a skautských filmů
🔹 Živá hudba a loutkové divadélko
🔹 Aktivity pro děti
🔹 Občerstvení a výrobky řemeslníků

DEN ŘEMESEL | Facebook


pátek 26. dubna 2024

peří růžového plameňáka


no, ještě to úplně není jako peří růžového plameňáka, tak se japonské vrbce říká, ale bojím se čekat. Třeba při letošní rychlosti květenství už toho ani víc nebude a rovnou naše vrbka vklouzne do zelené. Tak jsem raději fotila. Rozdíl focení je asi týden.
První tři fotky níže jsou starší a ty další jsou ze středy.
Pohodový den.

P.S. Měla jsem dotaz na facebooku, zda vrbka nezmrzla. Nezmrzla a zatím to vypadá, že nám pouze zmrzl přísavník na plotě, třešeň ani hruška už nekvetou, uvidíme, jestli to zasáhlo plody. Zatím to vypadá podle listů, že snad ne.









úterý 23. dubna 2024

tak tohle jsem nečekala


Původní název příspěvku "alej už rozkvétá" jsem musela změnit. Alej vlastně už odkvétala. 
Tyhle fotky jsem fotila v úterý minulý týden a těšila jsem se, až bude alej v plném květu. V podstatě jsme si ji s mužem hlídali, jezdíme tudy často. 
Letos je ale všechno jinak. Nestíhám si užít rozkvetlé tulipány a další, vše je v nějakém zrychleném módu. Znovu jsem alejí jela hned v pátek a téměř nebyl vidět žádný květ, všechny byly odkvetlé a růžová všude na zemi a převládala jen zelená. Bylo to pro mě teda překvapení, vloni jsem normálně stíhala a zachytila krásnou alej.


Ale je pravda, že jsem fotila až 6. května a kdo máte chuť, můžete se na alej podívat tady.
Nedávno jsem se zabývala tématem, že je vše kvete čím dál dřív, koho to zajímá, může si přečíst v článku, kde je i graf, který sleduje květenství několik let. Článek je Také se vám zdá, že letos kvete všechno dřív? (kanalem.com)
Tak letošní focení aleje. Mějte pěkný den.