V loňském roce jsem napsala pár článků, na které nebyl čas na blogu a myslím si, že by vás třeba mohli zajímat. Tak dnes jeden z nich o značce prosecco. Trochu osvěty. Někomu tenhle boj o značku přijde u vína nesmyslný, ale je to stejné jako u jiných značek, třeba oblečení. Také si majitelé značek chrání tu svoji před fejky a chtějí, aby jejich značka oblečení, kabelek, bot byla zárukou kvality. A stejné, nebo možná ještě významnější je to u vína či značkových pochutin.
Od roku 2010 se smí používat termín prosecco pouze pro
šumivá vína, která pocházejí z italských regionů Veneto a Friuli-Venezia
Giulia. Prosecco je tedy používáno k označení původu vína, odrůda se
jmenuje Glera. Do roku 2009 se používal termín pro běžná šumivá vína.
Nyní Italové spustili kampaň se vzkazem: „Toto není
prosecco. Neříkejte tomu prosecco, pokud je to obyčejné víno“.
Aby se směl termín prosecco používat, musí být víno
vyrobeno jen v určitých oblastech, musí mít minimální obsah alkoholu a vyrobené
pouze z určitých druhů hroznů. Označení prosecco je pod ochranou zákonů
EU.
Je to stejné jako u označení šampaňské, které se smí týkat
pouze šumivého vína z historické provincie Champagne ve Francii.
Podle dochovaných dokumentů se prosecco začalo vyrábět před
dvěma tisíci lety v době římské a k výrobě byla používána stejně jako
dnes odrůda Glera a všechno to začalo ve vesničce Prosecco, což je součást
Terstu v severní Itálii.
Prosecco se dělí do tří stylů
podle intenzity perlení:
Prosecco Spumante |
Jedná se o nejčastější styl, který najdeme i ve většině obchodů.
Obsahuje asi tři atmosféry tlaku uvnitř láhve (pro porovnání tradiční Champagne má zhruba šest atmosfér). |
Prosecco Frizzante |
Frizzante je méně šumivé až perlivé.
Obsahuje pod 2,5 atmosféry tlaku. |
Prosecco Tranquillo |
Jedná se o prosecco bez bublin. Že jste ještě o neprelivém
proseccu neslyšeli? To je dost možné, protože ho za hranicemi Itálie málokde
mají. |
Prosecco od suchého až po sladké
podle zbytkového cukru:
Brut |
Nejsušší styl prosecca, který má 0-12 gramů zbytkového cukru na
litr vína. |
Extra Dry |
Mezi 12-17 gramy cukru na litr, což vede k hladší dochuti. |
Dry |
Sladší typ prosecca se 17-32 gramy zbytkového cukru na litr. |
Demi-sec |
Nejsladší varianta, která má 32-50 gramů zbytkového cukru a hodí
se k dezertům. |
Použité zdroje Prosecco – Wikipedie
(wikipedia.org) a Prosecco,
jeho původ a historie (vinoodbodlaku.cz)
Úvodní foto zdroj Prosecco-1-1200x834.jpg (1200×834) (nationaltoday.com)
Málokdy piju prosecco samotné, ale je pravda že jeden čas jsem si kupovala ´ve vinotéce Frizante. Ale hodně piju prosecco v Aperolu, který mám moc ráda. ;-)Díky za seznámení
OdpovědětVymazatAhoj Marti, bublinky já ráda... Děkuju za info, Lenka
OdpovědětVymazatMarti, za osvětu dík. Prosecco jsem dosud nepila, ani Aperol a nějak mi to nechybí. Aledět tohle můžu.
OdpovědětVymazatJiřina z N.
Marti, těchto informací se nám dostalo na nějaké ochutnávce - šťastně jsem to zapomněla. Je pravda, že Frizzante mám v létě hodně ráda.
OdpovědětVymazatMěj příjemnou neděli, Helena
Marti, to je zajímavé. Jediné šumivé víno, které jsem kdy pila, byla česká "Bohemka". Jinak šumivá vína vůbec nemusím. Teď už ani ta tichá...
OdpovědětVymazatProseco mi vždy nabízí kamarádka při společném posezeníčku. Ale zda je to správné, to tedy nevím :-). Občas se bublinek napiju ráda, ale vinaři by tedy na mně nezbohatli :-)).
OdpovědětVymazatMěj pěknou neděli, Marti !
Hanka
Zajímavé čtení. Bublinky mám moc ráda.
OdpovědětVymazatMarti, moc zajímavé čtení. Bublinky také můžu. Mňam.
OdpovědětVymazatMarie
Marti, přiznám se, že jsem netušila, že i "proseco" je označení původu (o šampaňském to vím). Moc bublinky nepiju, jen na synově svatbě jsem si ji užila trochu víc.
OdpovědětVymazatHezký den