Tak tohle se mi už spoustu let nestalo. Dnes to není jen o nějakém receptu.
Z rychlého minutkového jídla se stala záležitost minimálně hodinová.
Klidně to na sebe prásknu. V létě jsem si naložila domácí rajčata od tety do olivového oleje. Tedy nejdříve jsem je pekla ochucené česnekem. Měla jsem jich celkem dost, takže do jídla jsem je už několikrát použila, takže vím, že je to velmi chutná záležitost.
Přemýšlela jsem jak oživit krůtí játra něčím, co jsme ještě neměli. Vzpomněla jsem si na pečená rajčata a vytáhla čtvrt litrovou sklenici.
Kdyby nešel kolem můj muž a já se ho neptala, pravděpodobně by moje vaření nepřerostlo v malé drama a z minutky na hodinovou záležitost. Můj muž má rajčata v jídle moc rád, a tak na moji otázku odpovídá, dej tam celou sklenici, není toho tolik.
Tak jsem do wok pánve vysypala celou sklenici a nechala chvíli dusit, aby vznikla trochu konzistence omáčky. Teprve potom, až se vydusila šťáva a už nebylo znát, že jsou to rajčata, jsem přidala nakrájená krůtí játra.
Ještě furt to vypadalo jako minutkové jídlo, dokud jsem neochutnala.
Těch rajčat tam bylo fakt hodně, možná to bylo víc než čtvrt litru.
Ježíš, bylo to strašně, ale opravdu strašně kyselé...
Zředila jsem horkou vodou, osolila, opepřila.
Zředila jsem horkou vodou, osolila, opepřila.
Jen malá změna.
Takže jsem přidala cukr. Hodně cukru. Normálně ho dávám i pod maso a cukr zkaramelizuje a výsledek je pak výborná chuť i barva.
No trochu lepší, ale žádná sláva a moje kuchařské umění, prý vařím skvěle, dostává na frak a trochu mi klesá sebevědomí.
Ježíš, co s tím?!
No nápad by tady byl. Za stálého míchání vyleju, promiňte, "do hajzlu".
I to už jsem někdy udělala, když jsem při psaní zapomněla, že mám na sporáku maso a pach spáleného masa došel z kuchyně do obýváku pár minut po dvanácté.
I to už jsem někdy udělala, když jsem při psaní zapomněla, že mám na sporáku maso a pach spáleného masa došel z kuchyně do obýváku pár minut po dvanácté.
Napadá mě sojovka.
No už je to jedno, buď to vyhodím bez sojovky anebo s ní.
Pomohlo to.
Bylo to moc dobré, jen to tedy sakra nakonec nebyla minutka.
Kdo byste se chtěli náhodou inspirovat, tak přiměřeně, přiměřeně...
Dnes je to spíš návod, jak lze s minutkovým jídlem trávit v kuchyni více než šedesát minut.
Dnes je to spíš návod, jak lze s minutkovým jídlem trávit v kuchyni více než šedesát minut.
Marti, tak hlavně, že se nakonec povedlo :). Stane se to každému, že nevyjde původní záměr.... Koukám, jaká jsi měla krásná ta rajčata. Já když je pekla, pouštěli mi strašně šťávy a v pekáčku skoro plavali. Asi to je i určitou odrůdou a některé se péct nedají.....
OdpovědětVymazatMěj prima den, Petra
Péti, to nebude odrůdou, měla jsem naprosto čerstvá rajčata a pěkně tvrdá, tedy tak akorát. Měj pěknou sobotu.
VymazatOna rajčata jsou trochu zrádná. Když je jich moc, tak opravdu zapříčiní takovou zvláštní kyselost připravovaného jídla a dá to dost práce nějak to přebít. No, ale hlavně, že jsi zvítězila i když sis trochu čas u sporáku protáhla. Ale máš novou desku, tak ses mohla v ní pěkně vzhlížet :-).
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, hahahaha, rozesmála si mě. Já už jsem ve věku, kdy se teda moc nevzhlížím a po ránu si říkám: panebože, kdo to je :-)? Měj pěknou sobotu a díky.
VymazatAhoj Marti, pobavila jsi mě tím, že i mistr tesař se někdy utne. Já se utnu hlavně tehdy, když mi na jídle moc záleží. Například, jestliže čekáme hosty a já se snažím a snažím a nakonec to nějak vyjde a ten blbý pocit mám jen já, ale znám to.
OdpovědětVymazatPěkný víkend Ti přeje Marcela
Marcelko, mně se tohle nestalo už spoustu let, naposledy, když jsem si spletla sůl s cukrem a přesolila vařené zelí :-) Měj pěkný víkend.
VymazatMinutkovým jídlem můžeme buď trávit nebo se "o trávit", záleží na šikovnosti kuchaře :-)
OdpovědětVymazatHlavně, že to dobře dopadlo. Ty pečený rajčátka vypadají moc dobře! Na ně by recept nebyl?
Krásný víkend!
Jarka
Jaruško, recept je tady http://vyzobanaslunecnice.blogspot.com/2018/07/pecena-rajcata.html. Pěkný víkend.
VymazatMarti, také se říká, konec dobrý, všechno dobré. Nakonec byl dobrý i Tvůj oběd a to je hlavní. Pečená rajčata jsme ještě nezkoušeli, ale tuhle už jsem na ně koukala v Kauflandu.
OdpovědětVymazatPřeji pěkné odpoledne. Růža
Růži, já kupuju italská naložená rajčata pořád a vždy je mám ve špajzu pro strýčka příhodu. Tedy teď ne, jsou tam moje, ale používám je furt, pod maso, na těstoviny atd. Měj pěkný víkend.
VymazatMarti, už jsem od tebe vyzkoušela všechny recepty a byly moooc dobré.Dokonce jsme ti přece s mužem udělili řád zlaté vařečky a tak si myslím, že nakonec bylo jídlo vynikající,ale ne minutka.Měj krásný den.Martina
OdpovědětVymazatMartinko, ještě jednou děkuji za řád zlaté vařečky :-), ale za tuhle minutku bych ji měla, myslím, odevzdat hahaha. Měj pěkný víkend.
VymazatMarti, pobavila jsem se, i když věřím, že v některých okamžicích Ti bylo asi ouvej. No, občas se něco nepovede, ale Ty jsi z toho nakonec vykouzlila skvělý oběd a o to jde. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. D.
Dáši, ouvej by mi bylo, kdybych vařila i pro někoho jiného než jen pro nás dva. Takhle jsem to moc neprožívala, ale měla jsem pořád nakročeno do oné místnosti :-) Nakonec to chválil moc i můj muž, takže se to jíst dalo. Měj pěkný víkend.
VymazatMarti, to se tak někdy stane, že se to člověku vymkne z ruky :-D. Ale konec dobrý, všechno dobré. A krůtí játra nejsou špatná inspirace, i když můj muž krůtu zrovna neoblibuje :-/
OdpovědětVymazatStáni, my máme rádi všechna játra, i když prý v našem věku se už vnitřnosti jíst nemají, ale to my neřešíme. Kuřecí jsou pořád, ale na krůtí narazím málokdy. Když je vidím, hned koupím a dám do mrazáku. Měj pěkný víkend.
VymazatHlavne, že vo výsledku bolo výborné jedlo na stole a pochutili ste si ... :) Mám tiež v chladničke ešte 2 poháre pečených rajčín z leta ... robila som ich podľa tvojho návodu ... a používam ich dosť často, najmä do cestovín a rizotta ...
OdpovědětVymazatMarti, prajem pekný víkend ... L.
Laury, jéé to jsem ráda. No já je mám od léta normálně ve špajzu a nic se neděje, takže ani v ledničce být nemusí. Měj pohodový víkend.
VymazatMarti, i mistr tesař... však to znáš! Kdo nic nedělá, nic nepokazí, to se stane každému!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Helenko, já vím, ale stejně :-) Měj pěkný nový týden.
Vymazat